PREKRŠILA VLADINA PRAVILA

Britanska ministrica dala ostavku: Službeni dokument poslala s privatnog maila

Pogriješila sam, prihvaćam odgovornost, dajem ostavku, rekla je Brevermen

Brevermen: Pogriješila sam. AP / Kin Cheung

A. O.

19.10.2022

Na mjestu ministrice unutrašnjih poslova Velike Britanije danas je ostavku dala Suela Brevermen (Suella Braverman), kazavši da mora otići nakon što je prekršila vladina pravila, ali i da se brine za smjer vlade premijerke Liz Tras (Truss).

U manje od tjedan dana vladu je napustio drugi ministar, a odlazak Suelle Braverman stavlja dodatan pritisak na Truss dok se bori s ostankom na vlasti samo šest tjedana nakon što je došla u Downing Street.

- Pogriješila sam, prihvaćam odgovornost, dajem ostavku - rekla je Brevermen u svome pismu Liz Tras koje je objavljeno na Twitteru.


Službeni dokument

Rekla je da je poslala službeni dokument sa svoje privatne elektroničke adrese parlamentarnom kolegi, dodavši da je to bio tehnički prekršaj i da je stoga ispravno da ode.

Tras, koja je postala premijerka 6. septembra, najprije je sastavila vladu od viših članova koji su bili odani njezinom libertarijanskom krilu Konzervativne stranke.

Međutim, pokretanje sada odbačenog ekonomskog programa primoralo je premijerku da otpusti ministra finansija Kvasija Kvartenga (Kwasija Kwartenga) i imenuje Džeremija Hanta (Jeremyja Hunta) kao njegovu zamjenu. Hant je poduprio oponenta Liz Tras u borbi za mjesto premijera, Rišija Sunaka (Rishija).


Ko će je zamijeniti?

Guardian je saopćio da je bivši ministar saobraćaja, Grent Šaps (Grant Shapps), koji je također poduprio Sunaka, izgledna zamjena za Brevermen.

Brevermen, koja se također takmičila za čelno mjesto stranke prije nego što je poduprla Tras, bila je duboko polarizirajuća ličnost tokom svog kratkog mandata.

Na godišnjoj konferenciji stranke ranije ovaj mjesec rekla je da je njezin "san" vidjeti kako zrakoplov napušta Britaniju i sa sobom nosi tražitelje azila u Ruandu.

- Svima je očigledno da prolazimo kroz burno razdoblje - rekla je Brevermen u svome pismu Liz Tras.

- Zabrinuta sam zbog smjera ove vlade. Ne samo da smo prekršili ključna obećanja našim glasačima, nego imam i ozbiljne brige po pitanju predanosti ove vlade obvezama iz manifesta, poput smanjenja sveukupne migracije - napisala je Brevermen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.