BIVŠA PREMIJERKA VB

Liz Tras na Tajvanu upozorava protiv popuštanja prema Kini

Tras je najpoznatija britanska političarka koja je posjetila Tajvan još od bivše premijerke Margaret Tačer

Liz Tras. Fena

FENA

17.5.2023

Bivša britanska premijerka Liz Tras (Truss) u srijedu će na Tajvanu izjaviti da Zapad mora izbjeći smirivanje s Kinom i iskazati nepokolebljivu podršku tom samoupravnom otoku, u govoru koji riskira da dodatno naštkodi britanskim odnosima s Pekingom.

Odnosi Britanije i Kine

Tras je najpoznatija britanska političarka koja je posjetila Tajvan još od bivše premijerke Margaret Tačer (Thatcher) 1990-ih, a njeno putovanje dolazi u vrijeme kada su odnosi između Britanije i Kine najgori u posljednjih nekoliko decenija.

Ona predstavlja tvrdokorno krilo vladajuće Konzervativne stranke koje se protivi pristupu britanske vlade Kini, koji uključuje nastojanje da se uključi u oblasti kao što su trgovina i klimatske promjene dok pokušava ograničiti prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Za razliku od pokušaja francuskog predsjednika Emanuela makrona (Emmanuel Macron) da udalji Evropu od bilo kakvog uplitanja u sukob oko Tajvana, Tras će reći kako bi bilo "potpuno neodgovorno" da evropske zemlje tvrde da je otok predaleko ili da nije bitan.

Kina tvrdi da je Tajvan njen

Kina tvrdi da je Tajvan njen i nije se odrekla upotrebe sile kako bi osigurala konačno ujedinjenje. Peking je ranije osudio posjete britanskih poslanika Tajvanu zbog onoga što naziva miješanjem u kineske unutrašnje stvari.

- Moramo podržati slobodne demokratije kao što je Tajvan suočene s agresijom kineskog režima čiji je zapis previše jasan - reći će Tras u svom govoru.

- Jedini izbor koji imamo je da li ćemo se smiriti i pomiriti - ili ćemo poduzeti mjere da spriječimo sukob - tvrdi nekadašnja britanska čelnica, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.