BIVŠA PREMIJERKA

Tras: Nikad mi nije data šansa da donesem smanjenje poreza

Njeno kratko vrijeme na vlasti - 49 dana - učinilo ju je premijerkom s najkraćim stažem u historiji Ujedinjenog Kraljevstva

Liz Tras: Bivša britanska premijerka. Twitter

A. O. / BBC

5.2.2023

Bivša britanska premijerka Liz Tras (Truss) izjavila je da joj njena stranka nikada nije dala "realnu šansu" da provede svoj radikalni plan smanjenja poreza.

U eseju od 4.000 riječi u Sunday Telegraphu, Tras je stajala pri svojim planovima za jačanje ekonomskog rasta, tvrdeći da ih je srušio "ljevičarski ekonomski establišment", piše BBC.

To su prvi javni komentari bivše premijerke o svojoj ostavci.

Nije “bezgrešna”

Ali ona je rekla da nije "bezgrešna" za rasplet mini-budžeta.

Tras je bila primorana da da ostavku nakon što je ona i njen kancelar Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) vrijedan 45 milijardi funti paketa nefinansiranih smanjenja poreza uspaničili tržišta i srušili funtu na rekordno nizak nivo.

Njeno kratko vrijeme na vlasti - 49 dana - učinilo ju je premijerkom s najkraćim stažem u historiji Ujedinjenog Kraljevstva.

Ona je rekla da, iako je njeno iskustvo prošle jeseni bilo "modrice za mene lično", ona je vjerovala da će u srednjem roku njena politika povećati rast i stoga smanjiti dug.

Bivša premijerka je rekla da nije bila upozorena na rizike za tržišta obaveznica od ulaganja zasnovanih na obavezama (LDI) - koje su otkupili penzioni fondovi - zbog mini budžeta, koji je primorao Banku Engleske da uskoči kako bi spriječio urušavali su se kako su troškovi državnog zaduživanja rasli.

Smanjenje poreza

Vlada nije rekla Banci Engleske o svojim planovima za smanjenje poreza prije mini-budžeta, rekao je tada jedan od njenih zamjenika guvernera.

Ali bivši premijer je tvrdio da je vlada napravljena kao "žrtveno janje" za razvoj događaja koji se spremao već neko vrijeme.

- Dok je vlada bila fokusirana na istragu onoga šta se dogodilo i poduzimanje mjera za popravljanje situacije, politički i medijski komentatori su odmah donijeli presudu okrivljujući mini-budžet. Iskreno govoreći, i mi smo gurali vodu uzbrdo. Veliki dio medija i šire javne sfere postali su neupoznati s ključnim argumentima o poreznoj i ekonomskoj politici i vremenom su se sentimenti pomjerili ulijevo. Nažalost, vlada je postala korisno žrtveno janje za probleme koji su nastajali tokom nekoliko mjeseci – rekla je Liz.

Nakon 100 dana "traganja duše" postoji verzija događaja od premijera Velike Britanije sa najkraćim stažom u historiji.

Ovo je katastrofalno vrijeme Liz na vlasti, opisano i branjeno vlastitim riječima, piše BBC.

Na neki način, ona pokušava da argumentuje svoj slučaj i odgovara za svoje postupke. Postoji razmišljanje i žaljenje, ali ne i izvinjenje koje bi mnogi mogli očekivati.

Sve bilo protiv nje 

Ono što prožima ovaj esej od 4.000 riječi je osjećaj Liz Tras da je gotovo sve bilo protiv nje dok ona iznosi argumente za ono što je moglo biti.

Sistem, zvaničnici, konzervativni poslanici, svi su igrali ulogu, tvrdi ona, u sprječavanju da ostvari svoj cilj ekonomskog rasta kroz smanjenje poreza i deregulaciju.

Postoje podsjetnici koji oduzimaju dah o tome koliko su ulozi bili visoki dok je njena politika šokirala ekonomiju - Kvasi Kvarteng je morala da ode kako bi izbjegla "ozbiljan slom za UK" i "najveća upozorenja" stigla su od zvaničnika da bi zemlja mogla imati da ne izmiri svoj dug.

Uprkos njenom padu, Liz Tras tvrdi da mnogi i dalje dijele njen entuzijazam za ono što je pokušavala da postigne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.