GOMILA PODATAKA

Nezapamćeni skandal: Putinovi špijuni hakovali telefon bivše premijerke Liz Tras

Hakovanje je otkriveno tokom ljetnje kampanje za vođstvo torijevaca, kada je Tras bila ministrica vanjskih poslova

Putinovi špijuni hakovali telefon Liz Tras. AP

H. J. I.

29.10.2022

Telefon Liz Tras (Truss), doskorašnje premijerke Velike Britanije, navodno su hakovali ruski agenti koji rade za Vladimira Putina i time dobili pristup strogo povjerljivim informacijama, tvrde izvori, piše britanski The Sun.

Vjeruje se da iza hakovanja stoje agenti koji rade za predsjednika Rusije, navodi ovaj medij. Hakovanje je otkriveno tokom ljetnje kampanje za vođstvo torijevaca, kada je Tras bila ministrica vanjskih poslova. 



Podrazumijeva se da su poruke koje su dospjele u ruske ruke uključivale razgovore o Ukrajini sa stranim zvaničnicima. Među njima su bili i detalji o isporukama oružja u tu zemlju.

Poruke su također uključivale i razgovore između Tras i bivšeg kancelara Кvasija Кvartenga. Bezbjednosni izvori rekli su za The Mail on Sunday da je preuzeto do godinu dana poruka. Vjeruje se da je incident razlog zašto je bivša premijerka promijenila broj mobilnog prije nego što je ušla u Downing Street, broj 10.


Sada se vjeruje da je telefon zaključan na strogo povjerljivoj vladinoj lokaciji kako bi se smanjila mogućnost daljeg proboja. Ovo hakovanje bi moglo dovesti britansku vladu u opasnost od ucjene.

Portparol britanske vlade je rekao:

- Ne komentarišemo bezbjednosne aranžmane pojedinaca. Vlada ima snažne sisteme za zaštitu od sajber prijetnji. To uključuje redovne bezbjednosne brifinge za ministre i savjete o zaštiti njihovih ličnih podataka i ublažavanju sajber prijetnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.