PODNIJELA OSTAVKU

Tras u historiji: Premijerka s najkraćim mandatom, ali i posljednji zvaničnik koji se sastao sa kraljicom Elizabetom II

Ona se srela sa kraljicom Elizabetom II u Škotskoj 7. septembra, a britanski monarh s najdužim stažem preminuo je dva dana poslije

Piše: E. Ć.

20.10.2022

Kraljica Elizabeta II i Liz Tras - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Liz Tras (Truss) podnijela je ostavku na funkciju premijerke Velike Britanije nakon samo 45 dana od imenovanja na tu poziciju. 

Podsjetimo, Tras je 6. septembra imenovana na funkciju britanske premijerke, kada je naslijedila Borisa Džonsona (Johnson). Ostat će upamćena kao premijerka s najmanjim stažem na funkciji.

Tras će također ostati upamćena i po tome što je posljednji britanski zvaničnik koji se sastao sa kraljicom Elizabetom II. Tras se srela sa kraljicom Elizabetom II u Škotskoj 7. septembra, a britanski monarh s najdužim stažem preminuo je dva dana poslije. 

Kraljica je tokom svoje vladavine imenovala 14 premijera, ali je imenovanje Liz Tras bilo prvo koje se održalo u Škotskoj.


- Postala sam premijerka u vrijeme velike ekonomske i internacionalne nestabilnosti. Uzimajući u obzir situaciju, ja ne mogu da obavljam funkciju na koju me izabrala Konzervativna partija. Putinov ilegalni rat u Ukrajini prijetio je cijelom kontinentu. Izabrali su me da promijenim stvari. Razgovarala sam s kraljem, i dala ostavku - rekla je Tras.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.