LONDON

Velika Britanija ostala bez premijerke: Liz Tras podnijela ostavku

Nakon 45 dana na funkciji

Tras: Razgovarala sam s kraljem, i dala ostavku. AP

E. Ć. - H. J. I.

20.10.2022

Liz Tras (Truss), premijerka Velike Britanije, podnijela je ostavku nakon 45 dana provedenih na toj funkciji. Ona je 6. septembra imenovana na funkciju britanske premijerke, kada je naslijedila Borisa Džonsona (Johnson).

Tras je premijerka Velike Britanije koja je ostala najmanje na funkciji u historiji. 

Šest sedmica nakon preuzimanja premijerske funkcije Tras je suočena s padom tržišta obaveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog zvaničnika u nekoliko desetljeća.

Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutrašnjih poslova, sedam dana nakon što je otpustila ministra finansija. Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već krenuli raspravljati ko bi je trebao zamijeniti.

- Postala sam premijerka u vrijeme velike ekonomske i internacionalne nestabilnosti. Uzimajući u obzir situaciju, ja ne mogu da obavljam funkciju na koju me izabrala Konzervativna partija. Putinov ilegalni rat u Ukrajini prijetio je cijelom kontinentu. Izabrali su me da promijenim stvari. Razgovarala sam s kraljem, i dala ostavku - rekla je Tras.

Inače, Liz Tras će se danas sastati sa Graham Brejdijem (Brady), predsjednikom Komiteta unutar Konzervativne partije. 

Konzervativci će za sedam dana odabrati novog premijera Velike Britanije. Kancelar Džeremi Hans (Jeremy Hunt) potvrdio je da neće biti sljedeći lider konzervativaca i premijer Velike Britanije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.