USRED TENZIJA S KREMLJOM

Rusija obavijestila SAD o provođenju vježbi nuklearnih snaga

Pentagon i Stejt Department (State Department) saopćili su da Moskva poštuje svoje obaveze kontrole naoružanja sa obavještenjem, opisujući vježbu kao "rutinsku"

Vježba nuklearnih snaga. ILUSTRACIJA

A. O. / Anadolija

26.10.2022

Rusija je obavijestila SAD da će provesti svoju godišnju vježbu nuklearnih snaga, saopćila je u utorak Bajdenova administracija usred rastućih tenzija s Kremljom.

Pentagon i Stejt Department (State Department) saopćili su da Moskva poštuje svoje obaveze kontrole naoružanja sa obavještenjem, opisujući vježbu kao "rutinsku".


Predstojeća testiranja

Stejt Department je dodao da su SAD obaviještene o predstojećim testiranjima interkontinentalnih balističkih projektila i balističkih projektila lansiranih s podmornica, rekavši da je Rusija slijedila "odgovarajuće protokole".

- Dok se Rusija uključuje u neprovociranu agresiju i bezobzirnu nuklearnu retoriku, ove mjere obavještavanja osiguravaju da nas ne iznenade i smanjuju rizik od pogrešne percepcije - rekao je glasnogovornik Stejt Departmenta Ned Prajs (Price) novinarima.

Komentari dolaze kada su odnosi između Moskve i Vašingtona pali na najniže nivoe koji nisu viđeni od Hladnog rata, dok Rusija nastavlja sa svojom takozvanom "vojnom operacijom", kako je samo Rusi nazivaju, u susjednoj Ukrajini. Rusija je nedavno navela da se kijevske snage spremaju koristiti improviziranu nuklearnu napravu poznatu kao "prljava bomba".


Odbacili optužbe

Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili su optužbe, rekavši da Rusija koristi tu optužbu kao pokriće za vlastitu upotrebu prljave bombe.

Prljava bomba kombinuje konvencionalne eksplozive sa radioaktivnim materijalima koji se šire po području nakon detonacije, prenosi Anadolija. 

SAD, Francuska i Velika Britanija su odlučno odbacile tu sugestiju u nedelju, rekavši u zajedničkoj izjavi da je svaki od njihovih ministara odbrane "jasno stavio do znanja" u odvojenim telefonskim razgovorima sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom "da svi odbacujemo transparentno lažne navode Rusije da Ukrajina priprema da upotrebi prljavu bombu na sopstvenoj teritoriji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.