OSUDA RATA

Poljska demontirala četiri spomenika iz komunističkog doba

Radnici su u četvrtak koristili bušilice i tešku opremu da unište spomenike iz 1945. na četiri različite lokacije širom Poljske

Radnik na terenu. PRINTSCREEN / TWITTER

A. O.

28.10.2022

Poljska je demontirala četiri spomenika iz komunističkog doba vojnicima Crvene armije u obnovljenoj akciji da ukloni simbole dominacije Moskve nakon Drugog svjetskog rata i da naglasi svoju osudu trenutnog rata Moskve protiv susjedne Ukrajine.

Radnici su u četvrtak koristili bušilice i tešku opremu da unište spomenike iz 1945. na četiri različite lokacije širom Poljske.

Većina njih je bila u obliku betonskih obeliska posvećenih vojnicima Crvene armije koji su pali u borbi za poraz nacističkih nJemačkih trupa, prenosi Al Jazeera.


Spomenik sramote i prezira

Šef državnog historijskog instituta Karol Navrocki (Nawrocki), koji je pozvao na uklanjanje, rekao je da spomenici predstavljaju sistem koji je kriv za porobljavanje i ubistvo sopstvenog naroda i drugih naroda, uključujući Poljake.

- Ovo je spomenik sramote, spomenik prezira pobjednika nad žrtvama - rekao je Navrocki u Glubcjeu (Glubczyceu), na jugu Poljske, dok su se radnici spremali da uklone lik vojnika Crvene armije prije nego što demontiraju cijeli spomenik.

- 1945. godine Sovjeti nisu donijeli oslobođenje, donijeli su još jedno zarobljeništvo. Zauzeli su Poljsku i tretirali je kao plijen - rekao je Navrocki u emotivnom govoru.

On je rekao da je duh tog sistema i dalje prisutan u Ruskoj Federaciji, koja ubija civile u Ukrajini.

Naglasio je da ruski zakon krivično goni i dozvoljava do tri godine zatvora za svakoga ko uklanja spomenike sovjetske vojske, čak i u stranim zemljama.


Posmrtni ostaci vojnika

Ostali spomenici su uklonjeni sa nekadašnjih grobnica u Bicizni (Byczyni), na jugozapadu i u Bobolicama, na sjeverozapadu. Posmrtni ostaci vojnika ekshumirani su i premješteni u prave grobnice 1950-ih godina. Kameni spomenik je također rastavljen u šumi blizu Stazova (Staszowa), na jugu.

Otkako je odbacila komunističku vlast 1989. godine, Poljska preduzima korake da ukloni iz javnog prostora simbole nekadašnje dominacije Moskve, oduzimajući spomenike i ploče. Neki su premješteni u posebno skladište. Pogon ne uključuje groblja ili trenutna groblja.

Ruska agresija na Ukrajinu ove godine dodala je hitnost naporima. Poljska politički, vojno i ekonomski podržava borbu Ukrajine protiv Rusije, piše AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.