POPLAVE I KLIZIŠTA

Tropska oluja pogodila Filipine, poginulo 72 ljudi

U petak su timovi za potragu i spašavanje izvukli tijela iz vode i gustog mulja nakon što je Nalgae izazvao poplave i klizišta

U prosjeku 20 tropskih oluja godišnje pogodi Filipine. Twitter

A. Č. / Hina

29.10.2022

Tropska oluja Nalgae pogodila je Filipine uzrokujući poplave i klizišta u južnim provincijama u kojima je 72 ljudi izgubilo život, objavila je državna agencija za katastrofe.

Najviše je pogođena pokrajina Maguindanao sa 67 mrtvih, dok je dvoje poginulo u Sultan Kudaratu, još dvoje u Južnom Cotabatu, a ostatak žrtava proširio se po regiji Visayas u središnjim Filipinima, rekao je glasnogovornik agencije Bernardo Rafaelito Alejandro za radio stanicu DZMM.

Bilo je i 33 povrijeđenih, a 14 nestalih, kazao je.

Tropska oluja, koja ima maksimalne postojane vjetrove od 95 kilometara na sat i nalete do 160 km/h, stigla je do istočne pokrajine Catanduanes rano danas.

U petak su timovi za potragu i spašavanje izvukli tijela iz vode i gustog mulja nakon što je Nalgae izazvao poplave i klizišta.

- Sada okupljamo sve spasilačke timove i obavit ćemo brifing prije raspoređivanja. Više ne pada kiša pa će ovo pomoći našoj potrazi i operaciji - rekao je Nasrullah Imam, dužnosnik agencije za katastrofe u pokrajini Maguindanao.

U prosjeku 20 tropskih oluja godišnje pogodi Filipine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.