PREDSJEDNIK SAD

Bajden osudio napad na supruga Nensi Pelosi: Što je previše, previše je

vaka osoba mirne savjesti treba jasno i nedvosmisleno ustati protiv nasilja u našoj politici, neovisno o tome koja je vaša politika

Bajden: Napad vrijedan prezira. AP

Piše: E. Ma.

29.10.2022

Džo Bajden (Joe Biden), predsjednik Sjedinjenih Američkih Država osudio je napad na supruga Nensi Pelosi (Nancy), predsjednice Zastupničkog doma Kongresa.

On je rekao da je taj napad vrijednim prezira i osudio one koji šire laži o ukradenim izborima jer to šteti političkoj klimi i doprinosi politički motiviranom nasilju.



Ostvarivanje ogromnog profita

- Što je previše, previše je. Svaka osoba mirne savjesti treba jasno i nedvosmisleno ustati protiv nasilja u našoj politici, neovisno o tome koja je vaša politika- rekao je Bajden.

Bajden se pridružio potpredsjednici Kamali Haris (Harris) u rijetkom zajedničkom nastupu na događaju za prikupljanje milion dolara u ključnoj saveznoj državi Pensilvaniji, gdje je rezultat izbora neizvjestan, osudivši naftne kompanije i velike farmaceutske kuće za ostvarivanje ogromnog profita nauštrb Amerikanaca.

- Ove se godine glasa o demokratiji, doslovno, ne u prenesenom smislu - dodao je Bajden, koji je prošlog mjeseca u Filadelfiji upozorio na opasnosti ekstremizma.


Napadač s čekićem

Bajden je rekao da izvještaji pokazuju da je napad na Pola Pelsoija bio usmjeren protiv njegove supruge i primijetio da je napadač s čekićem koristio isti izraz: "Gdje je Nensi?", koji su skandirali sljedbenici bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) kada su napali Capitol 6. januara.

- Nije iznenađujuće da bi ponovljene laži jedne stranke o ukradenim izborima mogle utjecati na ljude koji možda nisi dobro uravnoteženi - rekao je Bajden na godišnjoj Večeri nezavisnosti, velikom događaju Demokratske stranke u toj saveznoj državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.