POSTOJI ZABRINUTOST

Litvanija: Vojska je spremna za potencijalnu rusku agresiju

Strah je pojačan najavom Bjelorusije ranije ovog mjeseca da će tamo biti raspoređeno oko 9.000 ruskih vojnika

Područje oko žičane ograde koja razdvaja dvije teritorije je vrlo osjetljivo. Sky News

Z. K.

31.10.2022

Postoji zabrinutost da ako predsjednik Rusije Vladimir Putin ikada odluči da eskalira rat u Ukrajini, ruske trupe stacionirane na oba kraja Suvalki jaza bi mogle istovremeno napasti s istoka i zapada, potencijalno izolirajući Litvaniju, Latviju i Estoniju od ostatka NATO-a.

U jugozapadnom uglu Litvanije, u gradu Vistytis, dobro poznaju svog neprijatelja, piše Sky News.

S druge strane granice je ruska eksklava Kalinjingrad. Područje oko žičane ograde koja razdvaja dvije teritorije je vrlo osjetljivo i novinarima Sky News-a je rečeno da mogu snimati samo uz zvaničnu pratnju.


Najkraći kopneni put

Granična postaja nalazi se na krajnjem kraju područja poznatog kao Suwalki jaz.

Ranije nazivan "najopasnijim mjestom na zemlji" i "NATO-ovom Ahilovom petom", to je dio od oko 96,56 km na granici Litvanije i Poljske.

To je ujedno i najkraći kopneni put između ruskog saveznika, Bjelorusije i ruske teritorije u Kalinjingradu.

- Jaz u Suvalkiju je potencijalna ranjivost jer bi Kalinjingrad i Bjelorusija – sada u osnovi vojni produžetak Rusije, mogli pokušati odsjeći baltičke države od Poljske - naglašava Linas Kojala, direktor Centra za studije istočne Evrope.

Uprkos tome, u Vistytisu nema znakova panike ali za neke stanovnike, takođe se ne zaboravlja da Rusija ima trupe i navodno nuklearno oružje u susjedstvu u Kalinjingradu.

- Čujemo helikoptere, možda tenkove kako pucaju - kaže bivši vojni ljekar Vilius Kociubaitis, koji je sada gradski ljekar.


Spremni da pobjegnu u Poljsku

On poznaje ljude koji su nervozni i kaže nam da su neki čak spremili stvari spremni da pobjegnu u Poljsku, s njenom velikom vojskom, ako Litvanija bude ugrožena u budućnosti.

- Plašimo se jer ako padne Ukrajina, imamo veliki problem jer će nam Rusi doći iz Kalinjingrada, ali i iz Bjelorusije - objašnjava Vilius te dodaje da je "to veliki rizik".

Strah je pojačan najavom Bjelorusije ranije ovog mjeseca da će tamo biti raspoređeno oko 9.000 ruskih vojnika kao dio "regionalne grupe" snaga, za koje tvrdi da su potrebne za zaštitu njenih granica.

Litvanija je članica NATO-a, tako da ima zaštitu alijanse, ali rat u Ukrajini doveo je ljude na ivicu.

Dobrovoljačke formacije zabilježile su porast broja kandidata spremnih da brane svoju zemlju. Iz Sindikata strijelaca rekli su da je članstvo poraslo sa oko 5.400 ljudi na početku godine na više od 8.000 sada. Drugi su se pridružili legiji stranaca u Ukrajini.

Mindaugas Lietuvninkas proveo je proljeće boreći se sa Rusima oko Irpina, a sada prolazi trening za povratak. Sjeća se kako je bilo živjeti pod sovjetskom vlašću kada je Litvanija bila okupirana, nikada više, zaklinje se.

- Oni (Rusi) žele da se vrate, ali se neće vratiti, bar ću ja biti jedan od onih koji im neće dozvoliti da dođu ovdje - rekao je.


Opasna zona

Na istočnom kraju Suwalki jaza nalazi se još jedna potencijalno opasna zona.

Sve veći broj ruskih vojnika koji su trenutno stacionirani preko bodljikave žice u Bjelorusiji mogao bi brzo preći granicu ako Putin ikada odluči da napadne.

Vlada Litvanije priznaje da je "suvalki jaz kritična tačka". Iako ne postoji neposredna prijetnja invazije, rizik ostaje.

- Moramo biti spremni cijelo vrijeme - rekao je Vaidotas Urbelis, politički direktor litvanskog Ministarstva nacionalne odbrane.

- Kratkoročno, rekao bih da su rizik i ruske sposobnosti manji, ali je rizik od eskalacije veći i zato se svakog trenutka moramo pripremiti da se nešto dogodi. Vidjeli smo određenu koncentraciju ruskih snaga oko nas prije sukoba. Sada je manje jer su svi otišli u Ukrajinu ali iako se broj vojnog osoblja smanjio oko nas, većina opreme je još uvijek ovdje, a potrebna snaga je još uvijek ovdje - dodao je.


Zemlja ostaje pribrana

Litvanija insistira da je njena vojska spremna za potencijalnu rusku agresiju.

NATO saveznici su također poslali pojačanje i ovog mjeseca izveli jednu od najvećih međunarodnih vojnih vježbi u Litvaniji u kojoj je učestvovalo oko 3.500 vojnika.

Za sada, zemlja ostaje pribrana nadgleda svoje granice i jača svoju odbranu, spremajući se da uzvrati punom snagom na svaki potencijalni napad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.