SARADNJA S KINOM

Sjedinjene Države razbjesnile Kinu

Američko miješanje je simptomatična praksa njihove diplomatije prisile, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za medije u Pekingu

Džao Liđijan: Kineski ministar vanjskih poslova. Getty

D. H.

3.11.2022

Sjedinjene Američke Države "nemaju pravo" da se miješaju u kinesku saradnju s Njemačkom.

To je saopštilo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je Vašington upozorio da se Pekingu ne da kontrolni paket akcija u lučkom terminalu u Hamburgu.

Američko miješanje je simptomatična praksa njihove diplomatije prisile, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan (Zhao Lijian) na konferenciji za medije u Pekingu, prenosi Reuters.

- Pragmatična saradnja između Kine i Njemačke je stvar dvije suverene države, Sjedinjene Države ne treba da je napadaju bez razloga i nemaju pravo da se upliću i miješaju - dodao je Džao novinarima, dan uoči dolaska njemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) u Peking u jednodnevnu posketu, gde će se, kako se očekuje, sastati s predsjednikom Si Ðinpingom.

Kineski brodski gigant Kosko je prošle godine dao ponudu da preuzme 35 posto udjela u jednom od tri terminala logističke kompanije HHLA u najvećoj njemačkoj luci Hamburg, ali se koaliciona vlada u Berlinu podijelila po tom pitanju.

Vlada je prošle nedjelje odobrila Koskou preuzimanje udjela od 24,9 posto terminala u hamburškoj luci, što je jedan izvor iz Ministarstva ekonomije opisao kao "vanredno rješenje" za odobrenje sporazuma, kojim se utjecaj kineske kompanije ublažava.

Odobrena investicija ne daje Koskou pravo glasa u upravljanju ili strateškim odlukama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.