POTVRDIO GROSI

Nuklearna elektrana u Zaporožju ponovo dobila struju

Ali ovako više ne može, izjavio je Grosi

Nuklearna elektrana Zaporožje. AP / Alexander Zemlianichenko

A. O.

6.11.2022

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) saopćio je da su oba vanjska dalekovoda koja se koriste za snabdijevanje električnom energijom iz mreže popravljena. To se dogodilo dva dana nakon što je elektrana u Zaporožju izgubila pristup struji. 

- Ponovno je uspostavljeno napajanje strujom za svih šest jedinica nuklearne elektrane Zaporožja, a osam pogonskih dizel generatora za hitne slučajeve isključeno je i stavljeno u stanje pripravnosti - rekao je Grosi, citirajući informacije koje je dobio od tima stručnjaka IAEA-e.

Naime, on je dodao da ponovljeni prekidi u snabdijevanju strujom previše jasno pokazuju iznimno ozbiljnu nuklearnu sigurnosnu situaciju s kojom se suočava ova velika nuklearna elektrana.


Uposlenici nuklearne elektrane uspijevali su do sada održati siguran rad šest jedinica, dodao je.

- Ali ovako više ne može. Opet sam pozivao na hitnu uspostavu zaštitne zone nuklearne sigurnosti i sigurnosti oko nuklearne elektrane kako bi se spriječila nuklearna nesreća. Ne možemo si dopustiti da više gubimo vrijeme. Moramo djelovati prije nego što bude prekasno - izjavio je Grosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.