ELEKTRANA ZAPOROŽJE

Zamjenik direktora državne Agencije Zoran Tešanović za "Avaz": Instrumenti ne pokazuju povećan nivo radijacije

Pratili smo šta se dešava na mreži stanica koje mjere stanje radioaktivnosti, ali i izjave iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, kaže Tešanović

Tešanović: Naša pozornost danas je bila usmjerena na ta dešavanja. Avaz / AP

Piše: A. Bajramović

20.11.2022

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ali i mediji s terena izvijestili su danas o seriji eksplozija u blizini nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, zbog čega su se s posebnom pažnjom pratile moguće posljedice još jednog napada koji je mogao izazvati katastrofu. 

Zamjenik direktora Agencije za nuklearnu sigurnost BIH Zoran Tešanović kazao je za "Avaz" da instrumenti ipak nisu pokazali povećan nivo radijacije.

- Naša pozornost danas je bila usmjerena na ta dešavanja. Pratili smo šta se dešava na mreži stanica koje mjere stanje radioaktivnosti, ali i izjave iz Međunarodne agencije za atomsku energiju. 

U tom kontekstu je generalni direktor Rafael Mariano Grossi izjavio da su eksperti IAEA, koji se nalaze unutar ove nuklearne elektrane, registrovali seriju eksplozija. Postoje neka oštećenja, ali nijedno trenutno ne ugrožava sigurnost kompleksa - rekao je Tešanović za portal "Avaza".

IAEA je još jedanput uputila poziv ruskim i ukrajinskim snagama da se suzdrže i spriječe katastrofu. Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi i u slučaju nastavka granatiranja i većih oštećenja mogla bi predstavljati opasnost za cijeli kontinent i svijet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.