ISAK HERCOG

Izraelski predsjednik održava konsultacije sa strankama uoči imenovanja mandatara

Konačni rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija pokazuju da će veteranski lider Benjamin Netanjahu (Netanyahu), koji je na suđenju pod optužbama za korupciju koje negira, vjerovatno dobiti nominaciju i osigurati politički povratak

Isak Hercog: Razgovarao sa predstavnicima stranaka. AP Photo/Nariman El-Mofty

Avaz.ba

8.11.2022

Izraelski predsjednik Isak Hercog (Isaac Herzog) saopćio je u utorak da će započeti konsultacije sa svim strankama izabranim u parlament u srijedu prije nego što odredi kandidata koj će dobiti zadatak formiranja nove vlade.

Sastanci, planirani da traju tri dana, trebali bi započeti nakon što predsjednik dobije zvanične rezultate izraelskih petih izbora u manje od četiri godine.

28 dana za dogovor

Kada predsjednik izabere kandidata da okupi novu vladu, mandatar će imati 28 dana da razgovara o mogućim koalicionim partnerima, uz eventualno 14-dnevno produženje.

Konačni rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija pokazuju da će veteranski lider Benjamin Netanjahu (Netanyahu), koji je na suđenju pod optužbama za korupciju koje negira, vjerovatno dobiti nominaciju i osigurati politički povratak. On je sada ojačan ekstremno desničarskim i vjerskim strankama, uključujući i ultranacionalističkog poslanika Itamar Ben-Gvira.

"Potpuno desničarske vlade"

Netanjahu je održao neformalni sastanak s Ben-Gvirom u ponedjeljak tokom koga su dvojica ljudi raspravljali o formiranju "potpuno desničarske vlade", piše Ben-Gvir u tweetu.

Ben-Gvir, koji je bio osuđen u 2007. za podsticanje na rasnu mržnju prema Arapima i podršku Kaču, grupi na američkoj i izraelskoj crnoj listi terorističkih organizacija, izjavio je kako želi da bude ministar unutrašnjih poslova, preenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.