IZBORI U SAD

Republikanci idu prema pobjedi u Zastupničkom domu, trka za Senat

Trenutni rezultati za Senat su: Demokrati 46, Republikanci 46

Izbori u SAD: Svojevrsni referendum o aktualnom predsjedniku. Anadolija

A. Č. / Hina / CNN

9.11.2022

Građani Sjedinjenih Američkih Država boraju na kongresnim izborima za puni saziv Zastupničkog doma i nešto više od trećine saziva Senata. Po većini predviđanja, pobjedu će odnijeti republikanci.

Popularno zvani međuizbori, jer se odvijaju na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktualnom predsjedniku i gotovo u pravilu stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući na međuizborima gubi vlast u Kongresu. 

U postojećem sazivu Zastupničkog doma demokrati imaju tanku većinu (222 naprama 213) i gotovo je sigurno da će je sada izgubiti.

Trenutni rezultati

Prema projekcijama, trenutni rezultati su sljedeći:

Zastupnički dom:

- Demokrati 132

- Republikanci 176 (pet osvojenih mjesta koja su držali demokrati)

Senat:

- Demokrati 46

- Republikanci 46

Ko ulazi u Senat

Prema procjenama CNN-a, republikanski guverner Teksasa osvaja treći mandat. U Iowi republikanska guvernerka osvaja reizbor, republikanac Jim Pillen osvaja Nebrasku, a republikanac Mark Gordon Wyoming.

Republikanac John Kennedy iz Lousiane osvaja utrku za Senat, a u Senat će ponovno i republikanac Chuck Grassley kojem će ovo biti osmi mandat. Republikanac Eric Schmitt osvaja senatsko mjesto u Missouriju.

Demokrat Alex Padilla osvaja mjesto u Senatu koje pripada Kaliforniji.

Republikanski senator Idaha Mike Carpo osvaja reizbor. Reizbor osvaja i demokratska senatorica Illinoisa Tammy Duckworth, kao i demokratska senatoroca New Hampshirea Maggie Hassan.

Republikanac J.D. Vance pobjeđuje u utrci za senatora iz Ohija, a republikanac Ted Budd iz Sjeverne Karoline.

Demokrat Richard Blumenthal osvaja reizbor u Senat iz Connecticuta. Demokratski senator Ron Wyden osvaja reizbor u Oregonu, a demokratski senator Patty Murray reizbor u državi Washington.


U Zastupničkom domu trenutno Demokrati imaju 132, a Republikanci 176 mjesta. Anadolija

Demokratska guvernerka Mainea ostaje na čelu te savezne države, kao i demokratski guverner Kalifornije Gavin Newsom. Republikanski guverner Idaha Brad Little osvaja reizbor. Demokratski guverner ostaje na čelu Illinoisa.

Republikanski guverner Brian Kemp pobjeđuje u utrci za guvernera Georgije. Demokrat Josh Shapiro bit će sljedeći guverner Pennsylvanije.

Demokrat Ilhan Omar iz Minnesote osvaja reizbor u Zastupnički dom. Republikanka Harriet Hageman iz Wyominga, koju je snažno podržao Trump, osvaja mjesto u Zastupničkom domu.

Demokratkinja Marcy Kaptur osvaja reizbor u napetoj utrci u Ohiju. Republikanka Elise Stefanik iz New Yorka izabrana je u Zastupnički dom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.