IZBORI U SAD

Demokratima ključna država za Senat, republikanci blizu osvajanja Zastupničkog doma

Republikanci trenutno imaju 198 mjesta, a demokrati 173 u Zastupničkom domu

Demokratima je vjetar u leđa dala pobjeda Johna Fetterman nad Trumpovim miljenikom. AP

A. Č.

9.11.2022

Republikanska stranka na putu je da preuzme kontrolu nad Zastupničkim domom američkog kongresa, dok u utrci za Senat trenutno vode demokrati po preliminarnim rezultatima izbora.

Republikanci trenutno imaju 198 mjesta, a demokrati 173 u Zastupničkom domu, po projekcijama američkih televizija. Za većinu u ovom domu je potrebno 218 mandata.

Demokratima je vjetar u leđa dala pobjeda Johna Fetterman nad Trumpovim miljenikom, televizijskim doktorom Mehemetom Ozom u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih država za izbore.

Demokrati preokrenuli mjesto

Demokrati su preokrenuli mjesto u Senatu koje su držali republikanci u Pennsylvaniji i imaju razloga za slavlje, ali preostalo je još nekoliko ključnih država - Georgija i Nevada.

Tamo imaju slabu ili uopće nemaju prednost, a preostalo je još glasova za prebrojavanje. Demokratska senatorica Catherine Cortez Masto, koja se natječe protiv republikanca Adama Laxalta, izrazila je samopouzdanje, ali i dodala da će za rezultate biti potrebno još vremena.

- Znamo da će ovo potrajati i da ćemo još nekoliko dana imati više izbornih rezultata - stoji u nedavnom priopćenju iz njezine kampanje.

Ako se Cortez Masto održi na vlasti, to će vjerojatno značiti da Senat ostaje u rukama demokrata. Trenutno je u zaostatku, ali mnogi glasovi ostaju neprebrojani.

Michigan izglasao pravo žene na abortus

Osim glasovanja o svojim predstavnicima Zastupničkog doma i guverneru, birači u Michiganu morali su glasati na referendumu o uvrštavanju pobačaja u državni ustav.

Zajedno s biračima u Kaliforniji i Vermontu odobrili su tu mjeru, što znači da će žene moći odlučiti pobaciti unutar granica te tri države.

Biračko tijelo u Michiganu usvojilo je ustavni amandman poznat kao Prijedlog 3 s više od 55 posto nakon 82 posto prebrojanih glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.