REAKCIJE

Adnan Hadrović za "Avaz": U SAD je pobijedila demokratija, Republikanci se odmiču od Donalda Trampa

Pobijedili su tradicionalisti, što je ozbiljan signal za Trampa i njegovu eventualnu nominaciju za predsjednika SAD za dvije godine, kaže Hadrović

Hadrović: Pobijedila demokratija. Arhiv

Piše: A. Bajramović

9.11.2022

Iako na prvi pogled Demokrate nemaju razloge za zadovoljstvo, viši saradnik Instituta ga globalni utjecaj iz Vašingtona Adnan Hadrović obradovan je trendovima koje pokazuju trenutni rezultati američkih izbora. 

Signal za Trampa

Tvrdi da je u SAD pobijedila demokratija i da je ovo još jedna izgubljena bitka Donalda Trampa. Za "Avaz" pojašnjava da se, uprkos najavama medija i analitičara, „crveni val“ ipak nije desio, te da Republikanska stranka najvjerovatnije preuzima Predstavnički dom, a postoji mogućnost da Demokrate zadrže većinu u Senatu.

- Historijski gledano, američki predsjednici – Klinton, Buš, Obama, pa i Tramp, u svom prvom mandatu gubili su većinu u Predstavničkom domu, Senatu ili u oba doma. Ono što je meni u ovom trenutku važnije je činjenica da je najveći pobjednik izbora “tradicionalna Republikanska stranka”, jer je većina kandidata koje je podržao Tramp poražena. Također, na Floridi je pobijedio guverner DiSantos, njegov najveći rival i najveća prijetnja unutar Republikanske stranke. U suštini, pobijedili su tradicionalisti, što je ozbiljan signal za Trampa i njegovu eventualnu nominaciju za predsjednika SAD za dvije godine. Republikanci se odmiču od Trampa – kaže Hadrović.

Istovremeno, rezultate Demokrata u vremenu brojnih izazova, posebno ekonomskih problema i inflacije, doživljava kao uspjeh.


Strateški ciljevi BiH

Kada je riječ o BiH, pozicije SAD neće se mijenjati, jer republikanska većina u Predstavničkom domu može usporavati usvajanje Bajdenovih odluka i zakona ili nametati svoje, ali odnos SAD prema BiH predstavlja politiku kontinuiteta bez obzira jesu li na vlasti Demokrate ili Republikanci. Zbog toga, upozorava naš sagovornik, bh lideri trebaju imati izbalansiran pristup prema obje partije.

- Ono što fali i o čemu govorim godinama je angažman BiH u Vašingtonu kako bi pitanje naše zemlje bilo stavljeno na agendu predsjednika Bajdena. Brojni su izazovi s kojima se on i SAD suočavaju i na međunarodnom planu - Rusija, Ukrajina, Kina, Iran, ekonomska kriza, klimatske promjene … a BiH nema u SAD. Nadam se, uvjeren sam da će se to promijeniti nakon ovih izbora u BiH. 

Potrebno je snažno krenuti prema SAD u diplomatskom smislu, ne čekajući šta će SAD uraditi kada je u pitanju BiH. Biti dio procesa kroz vođenje proaktivne vanjske politike na realizaciji strateških ciljeva - NATO, EU, jačanje građanske države, reforma pravnog sistema, borba protiv korupcije …Pro-bh snage se moraju probuditi i početi raditi svoj posao – ističe Hadrović za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.