PREDSJEDNIK SAD

Bajden u prvoj posjeti Egiptu

Predsjednik odlazi na COP27 s historijskim zamahom o klimi, zahvaljujući usvajanju Zakona o smanjenju inflacije i drugim značajnim koracima koji su nas postavili na trajni put ka ispunjavanju naših ambicija i ciljeva čiste energije, rekao je Saliven

Bajden s egipatskim predsjednikom Al Sisijem. AP

E. Ć. / Anadolija

11.11.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) doputovao je u Sharm el-Sheikh, što je njegova prva posjeta Egiptu otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajden se potom uputio u sjedište klimatskog samita Ujedinjenih nacija, saopćili su američki zvaničnici.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan) jučer je objavio kako će Bajden u Egiptu prisustvovati konferenciji o klimi COP27 i održati bilateralni sastanak s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom Al-Sisijem.

- Predsjednik odlazi na COP27 s historijskim zamahom o klimi, zahvaljujući usvajanju Zakona o smanjenju inflacije i drugim značajnim koracima koji su nas postavili na trajni put ka ispunjavanju naših ambicija i ciljeva čiste energije - rekao je Saliven.

Nakon samita COP27 Bajden će otputovati u Phnom Penh, u Kambodži, gdje će 12. i 13. novembra biti održan godišnji samit SAD-ASEAN i Samit Istočne Azije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.