EKSPERT ZA SIGURNOST

Nedžad Ahatović za "Avaz": Turska je svoj sigurnosni aparat dovela skoro do perfekcije, ali je ovakve napade teško predvidjeti

PKK uvijek targetuje ili izolovana planinska mjesta gdje može napraviti sabotaže turskoj vojsci ili ruralna gusto naseljena područja gdje može izvesti ovakvu vrstu napada, istakao je Ahatović

Ahatović: Turska je inače žrtva terorističkih činova kojih je u prošlosti bilo u nekoliko navrata, a najpoznatiji je onaj iz 2016. godine. Screenshot / Twitter

Piše: E. Ć.

14.11.2022

Nedžad Ahatović, analitičar i ekspert za sigurnost, analizirao je teroristički napad koji se jučer dogodio u Turskoj, kada je pripadnica PKK-a Ahlam Albashir podmetnula bombu i tom prilikom ubila šest i ranila još 81 osobu.


- S obzirom na to ko je izveo napad, sasvim je logično da će se upotrijebiti ovakva metoda na civilnu populaciju. PKK uvijek targetuje ili izolovana planinska mjesta gdje može napraviti sabotaže turskoj vojsci ili ruralna gusto naseljena područja gdje može izvesti ovakvu vrstu napada. Tako da je to potpuno njihov metod rada - ističe Ahatović za portal "Avaza".


Terorizam ne bira

Ahatović naglašava kako teroristički čin u sigurnosnom smislu niko ne može predvidjeti, pa ni Turska koja je svoj sigurnosni aparat dovela skoro do perfekcije.

- Posebno kada se radi o jednoj osobi koja je zadužena da izvede napad, tu je uključen vrlo mali broj ljudi i u obavještajnom smislu je jako teško doći do informacija ko će izvesti napad.

To se može desiti svima, terorizam ne bira, osim ako nema neku političku poruku da pošalje. Ovdje je sada suština problema neslaganje Turske i Švedske kada je u pitanju odnos prema Kurdima, odnosno prema njihovim političkim organizacijama, konkretno PKK, YPG koji je ogranak PKK-a i prema konfederaciji kurdskih organizacija čije se sjedište nalazi u Briselu. U tom kontekstu treba posmatrati te stvari - ocjenjuje Ahatović.


Navodi kako je Turska inače žrtva terorističkih činova kojih je u prošlosti bilo u nekoliko navrata, a najpoznatiji je onaj iz 2016. godine za koji je Kurdska radnička partija preuzela odgovornost. Podsjetimo, u tom napadu kod Vodafon Arene, stadiona Bešiktaša, stradalo je 48 ljudi, a 155 je ranjeno.


Nakon terorističkog napada ispred Vodafone Arene 2016. godine. NBC

Upravo nakon ovog terorističkog napada određene zemlje, među kojima su i SAD, proglasile su PKK terorističkom organizacijom. Ahatović navodi da će istraga pokazati šta je sve korišteno, koji instrumenti, koje rute za ubacivanje eksploziva i osobe koja je to učinila.


Nijedna država ne može sama protiv terorizma

- Povezano je više od 1.200 nadzornih kamera. Znate, Turska je svoj sigurnosni aparat dovela skoro do perfekcije. Posebno zato što su bili jako često meta i ISIL-ovih bombaša samoubica i PKK-a terorista koji od 1984. godine uz prekide vode otvorenu oružanu pobunu protiv Turske. Turska ima iskustvo u tim stvarima, ima policijske kadrove i ima kompletnu mrežu koji su jako dobro istrenirani kada je u pitanju terorizam.

Ponavljam, ovakve vrste terorističkog napada teško je upratiti sa obavještajnog aspekta jer vi nikada ne možete da upratite kompletnu mrežu. Možete doći do dijela mreže, do dijela informacija koje vam mogu ili ne mogu dati kompletnu sliku i u tom kontekstu vrlo je teško predvidjeti napad ovakve prirode.


Opet kažem, Turska je u posljednjih 15-20 godina razvila sistem sigurnosti koji je skoro perfektan, što se tiče otkrivanja samih počinilaca, praćenja finansijskih tokova, ne treba zaboraviti da je INTERPOL 90-ih optužio PKK i za trgovinu narkoticima. Nije to organizacija koja se bavi samo političkim idejama i koja promovira svoju političku ideologiju o stvaranju jedne kurdske države.

To je jedna polukriminalna organizacija koja djeluje na samom rubu zakona. Ona se finansira iz ko zna kojih izvora. Terorizam je nešto čemu se vi ne možete suprotstaviti sami, ali Turska se na određeni način obračuna sa teroristima.


Terorizam je nešto čemu se ni jedna država na svijetu ne može sama izboriti, nego se mora umrežavati, ujedinjavati u sigurnosne aspekte koje se tiču konkretno tih stvari - naglašava Ahatović za portal "Avaza".

Govoreći o sigurnosti u Evropskoj uniji, Ahatović navodi kako je već odavno trebalo da se umreži i napravi jedna posebna agencija koja će se baviti isključivo pitanje terorizma.

- Sardanja između policijskih agencija i policijskih službi koji moraju da sarađuju - rekao je Ahatović za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.