REAKCIJE

Nedžad Ahatović za "Avaz": NATO neće žuriti, prikupljaju se dokazi i informacije

Jedna od mogućnosti je da je ukrajinska protuzračna odbrana možda presrela ruske krstareće projektile pa su dijelovi pali u Poljsku ili su rakete promašile svoje mete i završile na teritoriji Poljske, kazao je

Nedžad Ahatović: Rakete su pale u isto vrijeme dok trajao napad na zapadnu Ukrajinu. SCREENSHOT / FEDERALNA

Piše: A. Bajramović

15.11.2022

Još uvijek je rano za konačne zaključke jer NATO neće donositi ishitrene odluke, kazao je za "Avaz" stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović, komentirajući informacije da su na teritoriju Poljske pale dvije rakete i da su tom prilikom ubijene dvije osobe. 

Prema njegovim riječima najprije je potrebno nedvosmisleno utvrditi da li se zaista radi o ruskim raketama, što bi u slučaju potvrde moglo imati ozbiljne posljedice s obzirom da je Poljska članica NATO-a.

- Poljska je sazvala hitan sasanak svog Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ono što se u ovom trenutku zna je da su rakete, koje su navodno pale na Poljsku, pale u isto vrijeme dok je trajao napad na zapadnu Ukrajinu. Sada se prikupljaju informacije i dokazi. S obzirom da je i predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) naglasio da će svaki inč NATO teritorije biti siguran, situacija je veoma ozbiljna ali NATO neće žuriti i vjerovatno će se o svemu ubrzo oglasiti. Jedna od mogućnosti je da je ukrajinska protuzračna odbrana možda presrela ruske krstareće projektile pa su dijelovi pali u Poljsku ili su rakete promašile svoje mete i završile na teritoriji Poljske - kazao je Ahatović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.