NAKON PADA NA TERITORIJ

Mještani sela u Poljskoj: Rakete su došle jedna za drugom i sekundu kasnije čuo se jak udar

Nikada ništa takvo nisam u životu čuo, ispričao je 60-godišnji poljoprivrednik Stanislav Ivanejko

Policija na terenu sinoć. Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl

A. O.

16.11.2022

U selu Przevodova (Przewodowa) koji se nalazi na poljsko-ukrajinskoj granici sinoć su odjeknule snažne eksplozije nakon pada dva projektila.

Poljska tvrdi da su projektili ruske proizvodnje. Mještani ovog sela su u šoku. Novinari vodećeg poljskog lista Gazeta Wyborcza bili su na mjestu pada projektila i razgovarali s mještanima.

Przevodov je od ukrajinske granice zračnom linijom udaljen tek pet, šest kilometara. 


Projektili pali kod farme

Mještani navode da su projektili pali na sušaru za žitarice u blizini farme kojom upravlja talijanski poduzetnik. Tamo se nalazi i nekoliko stambenih objekata. Malo prije 16 sati nad selom su se čula dva glasna fijuka, prepričavaju mještani.

- Došli su jedan za drugim i sekundu kasnije čuo sam dva jaka udarca. Od straha sam sav protrnuo. Nikada ništa takvo nisam u životu čuo - ispričao je 60-godišnji poljoprivrednik Stanislav Ivanejko (Stanislaw Iwanejko). 

Poljski list piše da su u eksploziji poginula dvojica njegovi sumještana, nadglednik farme Bogdan i njegov komšija, traktorist koji je nekoliko minuta prije eksplozije dovezao prikolicu punu kukuruza.

Projektil je pogodio veliku vagu i potpuno uništio sušaru za žitarice pored nje. Na mjestu pada se formirao krater dubok dva metra što se može vidjeti i na snimkama na društvenim mrežama.


Bez štete

Kako prepričavaju mještani, drugi projektil je pao stotinjak metara dalje i ta eksplozija nije izazvala nikakvu štetu jer na toj lokaciji niko ne živi. Ljudi s kojima su reporteri Gazete Wyborcze razgovarali nemaju sumnje i kažu da su rakete ruske. Neki navode da je pravi cilj mogla biti željeznička pruga koja prolazi kroz Belz, mjesto s ukrajinske strane od Przewodowa udaljeno desetak kilometara zračne linije.

Policija je po dolasku blokirala cijelo područje i ograničila pristup farmi. Postavljene su i kontrolne točke 500 metara od ulaza, a u zrak je poslala i jedan dron. U gradu Hrubieszovu (Hrubieszowu), pedesetak kilometara od mjesta pada projektil, uspostavljen je krizni stožer. Gradonačelnica Marta Majevska (Majewska) pozvala je ljude da ne komentiraju situaciju na društvenim mrežama i apelirala da je nepotrebno podgrijavati emocije.

- Molim vas pričekajte službene obavijesti i pustite službe da odrade svoj posao. Nemojmo širiti nepotvrđene informacije o uzrocima. Budimo mirni, nemojmo špekulirati i raditi senzacije. Pričekajmo službenu obavijest putem komunikacijskih kanala državne uprave. Ovim putem izražavam sućut obiteljima preminulih - objavila je na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.