BERLIN

Berbok kritikovala Iran zbog izricanja smrtne kazne

Ne krijemo šta mislimo o brutalnoj represiji režima protiv sopstvenog naroda, istakla je njemačka ministrica vanjskih poslova

Analena Berbok. AP

H. J. I.

16.11.2022

Na konferenciji posvećenoj zabrani smrtne kazne u svijetu njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Barbock) kritikovala je Iran zbog izricanja smrtne kazne i represije nad pripadnicima opozicije.

Govoreći na Svjetskom kongresu protiv smrtne kazne u Berlinu na kojem učestvuje oko 90 delegacija iz cijelog svijeta, Berbok je rekla da su pogubljenja koristili najčešće autoritarni režimi, prenosi Reuters.

Rekla je da je užasnuta izveštajem o izricanju smrtne kazne u Iranu nad osobom koja se pridružila masovnim protestima zbog smrti Mahse Amini, koja je umrla u pritvoru iranske policije za moral 16. septembra gdje je dospjela zbog toga što nije nosila "prikladnu odjeću#, prenosi Tanjug.

- Ne krijemo šta mislimo o brutalnoj represiji režima protiv sopstvenog naroda. U Iranu je sada izrečena smrtna kazna osobi koja nije uradila ništa drugo osim što se zalagala za svoja liberalna i građanska prava - poručila je Berbok iz Berlina, samo dan nakon što je EU uvela nove sankcije iranskim rukovodiocima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.