PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski tvrdi: Bio je to ruski projektil

Vjerujem da je bio ruski, temeljeno na izvještajima naše vojske, rekao je Zelenski

Zelenski: Nemam dvojbi da ovo nije bio naš projektil. Facebook

A. Č.

16.11.2022

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, rekao je da je projektil koji je pao na Poljsku bio ruski.

- Nemam dvojbi da ovo nije bio naš projektil. Vjerujem da je bio ruski, temeljeno na izvještajima naše vojske - rekao je Zelenski.

Projektil koji je pogodio Poljsku vjerojatno je bio zalutali projektil ukrajinske protuzračne obrane, a ne ruski napad, objavili su ranije danas Poljska i NATO, smanjujući globalnu zabrinutost od eskalacije rata u Ukrajini.

- Istraga o tom incidentu je u toku i moramo sačekati rezultate, ali naša preliminarna analiza ukazuje na to da je incident vjerojatno izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane radi obrane svoga teritorija od ruskih krstarećih reketa - rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon hitnog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća koje čine veleposlanici država članica NATO-a.

Podsjećamo, u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule su dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

Šef NATO-a je rekao da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku obranu.

- Da budem jasan, za ovo nije kriva Ukrajina. Rusija snosi odgovornost za ono što se jučer dogodilo u Poljskoj, jer je to izravni rezultat rata i niza napada iz Rusije na Ukrajinu - rekao je glavni sekretar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.