ZBOG PRODAJE NAFTE

SAD uveo sankcije za više od deset kompanija sa sjedištem u Kini, Hong Kongu i UAE

Podsekretar obavještajne službe za terorizam i finansije Ministarstva finansija izjavio je da će SAD nastaviti da primjenjuju sankcije protiv onih aktera koji omogućavaju takve prodaje

Džo Bajden, američki predsjednik. AP

A. O.

18.11.2022

Sankcije za više od deset kompanija sa sjedištem u Kini, Hong Kongu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima Sjedinjene Američke Države su uvele.

Naime, Vašington (Washington) optužuje da omogućavaju prodaju iranskih petrohemijskih proizvoda i naftnih derivata kupcima u istočnoj Aziji.


Novi potez

Protiv krijumčarenja iranske nafte, novi potez SAD-a dolazi u vrijeme prekida pregovora da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. i sve zategnutijih odnosa između Zapada i Islamske Republike u kojoj građani nastavljaju antivladine proteste.

Ministarstvo finansija SAD-a je saopćilo da je sankcioniralo 13 firmi koje su, kako navodi, omogućile prodaju iranskih petrohemijskih proizvoda i naftnih derivata vrijednih više stotina miliona dolara kupcima u istočnoj Aziji, a u ime iranskih kompanija koje su pod američkim sankcijama, uključujući Nacionalnu iransku naftnu kompaniju i Trillions Petrochemical, navodi Reuters.


Složene metode

Ova akcija dodatno demonstrira složene metode izbjegavanja sankcija koje Iran koristi za ilegalnu prodaju nafte i petrohemijskih proizvoda. 

Podsekretar obavještajne službe za terorizam i finansije Ministarstva finansija izjavio je da će SAD nastaviti da primjenjuju sankcije protiv onih aktera koji omogućavaju takve prodaje.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.