MILIJARDERKA

Elizabet Holms osuđena na 11 godina zatvora

Holms bi trebala početi služiti kaznu 27. aprila

Elizabet Holms. AP Photo / Jeff Chiu

A. O.

19.11.2022

Elizabet Holms (Elizabeth Holmes), koja je najmlađa milijarderka osuđena je na 11 godina zatvora. 

Očekuje se da će se Holmes, koja je trudna, žaliti na kaznu koji je odredio kalifornijski sud, piše BBC. 

Prije nego joj je sudac izrekao kaznu ona se obratila svima i u suzama rekla da se ispričava investitorima i pacijentima te da žali zbog svojih neuspjeha. Rekla je i da osjeća duboku bol zbog svih ljudi koje je iznevjerila. Sudac joj je na to kazao kako je neuspjeh normalan, ali da prevara nije te je poručio kako je ovaj slučaj upozorenje za druge direktore iz Silicijske doline.


Neodgovorna poduzetnica

Holms bi trebala početi služiti kaznu 27. aprila.

Osnivačica Teraonsa (Theranosa), razvojne firme koja je obećavala da će revolucionirati krvne pretrage u januaru je proglašena krivom za prevaru nakon suđenja koje je javnost pomno pratila.

- Elizabet Holms zaslijepljena ambicijom (...) pronevjerila je stotine miliona dolara nekoliko desetaka ulagača i  dovela pacijente u opasnost - rekla je tužiteljica Stefani Hinds (Stephanie) prekorivši propalu poduzetnicu da je neodgovorna.

Holes nije opasna, nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i pol dana zatvora za neuspjeh u svom "ambicioznom projektu", uzvratili su njezini advokati.

Elizabet Holms je utemeljila Teranos 2003., kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima. Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspjela je u nekoliko godina zadobiti povjerenje i novac velikih ulagača, privučenih poduzetnošću mlade žene, rijetke u muškom svijetu kalifornijskih inženjera.


Jedna kapljica

Kada je firma bila na vrhuncu, njena je vrijednost bila procijenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holms, većinske dioničarke, na 3.6 milijardi, navodi časopis Forbes, koji je nju 2014. proglasio najmlađom milijarderkom.

Kao dijete Holms se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je izmislila jednostavan, brz i djelotvoran uređaj, koji će moći obaviti stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta, tvrdila je. Međutim, 2015. Wall Street Journal otkrio je veliku prijevaru: famozni stroj koji je firma Teranos obećala nikad nije funkcionirao.

Holms (38) je zbog svoje uloge u firmi 2018. godine optužena za prijevaru po 12 tačaka. Suđenje je počelo 2021. nakon odgode zbog njezine trudnoće. Postupak je izazvao medijsku pomamu ispred zgrade suda u San Hoseu (Joseu), gdje je Holms posvjedočila kako nije svjesno počinila prijevaru i da je vjerovala u obećanje kompanije.

Holms je osuđena po četiri tačke optužnice, uključujući jednu tačku zavjere za prevaru ulagača i tri tačke optužnice za prevaru protiv ulagača, ali je oslobođena po tri optužbe koje se odnose na pacijente koji su dobili netačne rezultate testa. Porota je ostala podijeljena oko tri tačke optužnice.

Osuda i kazna mogle bi označiti novu eru za Silicijsku dolinu, industriju koja je godinama njegovala kulturu "lažirajte dok ne uspijete", pri čemu osnivači daju velika obećanja, često s malo dokaza, kako bi privukli interes i sredstva za svoje startupove, piše Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.