269. DAN OD INVAZIJE

Pentagon tvrdi: Rusija želi iscrpiti ukrajinsku protivzračnu odbranu

Taj rani ruski vojni neuspjeh bio je ključan razlog ruskih problema u Ukrajini, naveo

Pojačavaju se ruski napadi u Ukrajini. SCREENSHOT

S. S.

19.11.2022

Pojačani ruski raketni napadi u Ukrajini djelimično su osmišljeni i zato da bi se iscrpila protivzračna odbrana Kijeva i da bi Rusija konačno ostvarila dominaciju nad ukrajinskim zračnim prostorom, rekao je visoki dužnosnik Pentagona. 

Rusija je prošle sedmice raketirala gradove širom Ukrajine u sklopu jedne od najžešćih serija raketnih napada otkako je Moskva započela invaziju prije gotovo devet mjeseci.

Onesposobili gotovo pola ukrajinskog energetskog sistema

Ukrajinska strana kaže da su ruski udari onesposobili gotovo polovinu ukrajinskog energetskog sistema, što, s obzirom na dolazak zime, ukazuje na potencijalnu humanitarnu katastrofu. 

Kolin Kal (Colin Kahl), glavni politički savjetnik Pentagona, upozorava kako se Moskva istovremeno nada da će iscrpiti ukrajinsku protivzračnu odbranu koja je dosad sprječavala rusku vojsku u nastojanju da uspostavi dominaciju nad ukrajinskim zračnim prostorom.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, zapadni vojni stručnjaci uveliko su očekivali da će ruska vojska pokušati odmah uništiti ukrajinske zračne snage i protivzračnu odbranu jer je to ključan element moderne vojne strategije, koji omogućuje bolju podršku kopnenim snagama.

Prijetnja raketama zemlja-zrak

No ukrajinska je vojska ruskim avionima zaprijetila raketama zemlja-zrak i ostalim sistemima protivzračne odbrane. Ruske snage još uvijek ne vladaju ukrajinskim zračnim prostorom. Taj rani ruski vojni neuspjeh bio je ključan razlog ruskih problema u Ukrajini. Rusija nastavlja svoju neuspješnu invaziju bez obzira na velike ljudske gubitke i gubitak vojne opreme.

Kal je kazao kako "vjeruje da je Ruse najviše iznenadilo to u koliko je mjeri ukrajinska protivzračna odbrana bila snažna od samog početka sukoba".

- Velikim dijelom to je rezultat domišljatosti i mudrosti samih Ukrajinaca pri upravljanju sistemom protivzračne odbrane, ali i činjenice da su im Sjedinjene Američke Države i ostale zemlje saveznice pružile veliku podršku - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.