PROBLEMI U KIJEVU

Objavljeni tajni dokumenti SAD-a o protuofanzivi, evo šta otkrivaju

Članovi Fidesza bojali su se da će se američka vlada na neki način umiješati u izbore, rekao je diplomat iz Budimpešte

Vojnici Ukrajine. Twitter

A. O.

12.4.2023

Strogo povjerljivi dokumenti Pentagona koji su procurili na društvenim mrežama prikazuju pesimistično američko stajalište o stanju rata u Ukrajini, ističu ukrajinske probleme s oružjem i protuzračnom odbranom i predviđaju da će u narednim mjesecima doći do zastoja u ratu, piše CNN.

Dokumenti, za koje se čini da datiraju iz veljače i ožujka, detaljno opisuju vojne nedostatke Ukrajine dok se Kijev priprema za proljetnu protuofanzivu.

Zračna nadmoć

Nekoliko povjerljivih dokumenata upozorava da će ukrajinska protuzračna odbrana srednjeg dometa za zaštitu trupa na prvoj crti biti "potpuno iscrpljena do 23. maja", što sugerira da bi Rusija uskoro mogla imati zračnu nadmoć i da bi Ukrajina mogla izgubiti sposobnost prikupljanja kopnenih snaga u protuofanzivi.

Dokumenti također naglašavaju probleme s ruskom vojnom ofanzivom, predviđajući da će rezultat svega biti pat pozicija između dviju strana u doglednoj budućnosti.

- Ruska žestoka kampanja iscrpljivanja u regiji Donbasa vjerojatno ide prema pat poziciji, osujećujući cilj Moskve da zauzme cijelu regiju ove godine - navodi se u jednom od povjerljivih dokumenata.

Dužnosnici upoznati sa situacijom rekli su CNN-u da se čini da su dokumenti dio dnevnog obavještajnog brifinga pripremljenog za više čelnike Pentagona, uključujući načelnika Združenog stožera generala Marka Majlija (Milleya).

Dokumenti otkrivaju velike ukrajinske probleme

Dokumenti otkrivaju da je američka obavještajna služba navodno u februaru upozorila da Ukrajina možda neće uspjeti prikupiti dovoljno trupa i oružja za svoju planiranu proljetnu protuofanzivu te da bi ona mogla biti "puno manja" od ciljeva koje si je Kijev zadao - ponovno zauzimanje teritorija koji je zauzela Rusija, piše The Guardian.

U dokumentu označenom kao "strogo povjerljivo", koji citira Washington Post, navodi se da se Kijev suočava sa značajnim "nestašicama u stvaranju snaga i održavanju" te da je stoga vjerojatno da će postići samo "skromne teritorijalne dobitke". Dokument je snimak situacije početkom februara i nejasno je koliko je Ukrajina, uz podršku država članica NATO-a, od tada uspjela nadoknaditi nedostatke.

Drugi dokument, od 23. februara, u koji je Guardian imao uvid, daje pregled napretka izgradnje 12 "borbeno vjerodostojnih" novih brigada koje će voditi protuofanzivu, opremljenih s 253 tenka i oko 1.500 drugih oklopnih vozila različitih vrsta. Tri brigade trebali su formirati sami Ukrajinci, dok su preostalih devet trebali uspostaviti uz pomoć SAD-a, saveznika i partnera. Planirane brigade bile su daleko od spremnosti u vrijeme kada su nastali dokumenti, a pet ih je tek trebalo započeti s obukom. Šest brigada imalo je pola ili manje opreme koju su trebale.

Napeti odnosi sa saveznicima

Dokumenti koji su procurili također su otkrili napete odnose sa saveznicima i partnerima, uključujući neke za koje se čini da su više naklonjeni Moskvi.

Jedan od dokumenata, izvučen iz obavještajnih izvještaja CIA-e, pokazuje da je mađarski premijer Viktor Orban opisao SAD kao jednog od tri glavna protivnika njegove stranke Fidesz na političkoj strateškoj sjednici 22. februara. Rasprava je održana na sastanku parlamentarne skupine Fidesz u Balatonfuredu (Balatonfüredu). Provladin izvor u Budimpešti tvrdio je da Orbon nije imenovao SAD, već Bidenovu administraciju kao najvećeg protivnika, dodavši da je to "važna razlika".

- Članovi Fidesza bojali su se da će se američka vlada na neki način umiješati u izbore. Odnos između Sjedinjenih Država i Mađarske nikada prije nije bio tako napet - rekao je diplomat iz Budimpešte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.