300.000 GRANATA

Pentagon šalje u Ukrajinu američko oružje koje je bilo u u Izraelu

Artiljerija predstavlja okosnicu kopnene borbene vatrene moći i za Ukrajinu i za Rusiju

Vojnici Ukrajine. Twitter / NYT

A. O.

18.1.2023

Pentagon koristi ogromnu, ali malo poznatu zalihu američke municije u Izraelu kako bi pomogao u podmirivanju strašne potrebe Ukrajine za artiljerijskim granatama u ratu s Rusijom, kažu američki i izraelski zvaničnici.

Zaliha obezbjeđuje oružje i municiju za Pentagon za korištenje u sukobima na Bliskom istoku. Sjedinjene Države su također dozvolile Izraelu pristup zalihama u hitnim slučajevima, piše NYT.

Artiljerijski rat

Sukob u Ukrajini je postao artiljerijski rat na iscrpljivanje, pri čemu svaka strana baca hiljade granata svakog dana. Ukrajini je ponestalo municije za svoje oružje iz sovjetskog doba i uglavnom je prešla na ispaljivanje artiljerije i metaka koje su donirali Sjedinjene Države i drugi zapadni saveznici.

Artiljerija predstavlja okosnicu kopnene borbene vatrene moći i za Ukrajinu i za Rusiju, a ishod rata može zavisiti od toga koja strana će prva ostati bez municije, kažu vojni analitičari. Budući da su zalihe u Sjedinjenim Državama nategnute, a američki proizvođači oružja još uvijek nisu u stanju pratiti tempo operacija na ukrajinskom bojnom polju, Pentagon se okrenuo dvije alternativne zalihe granata kako bi premostio jaz: jednu u Južnoj Koreji i jednu u Izraelu, čija upotreba u ratu u Ukrajini nije ranije prijavljivana.

Isporuka granata 

Isporuka stotina hiljada artiljerijskih granata iz dvije zalihe kako bi se pomoglo u održavanju ukrajinskih ratnih napora priča je o granicama američke industrijske baze i diplomatskoj osjetljivosti dva vitalna saveznika SAD-a koji su se javno obavezali da neće slati smrtonosnu vojnu pomoć Ukrajini.

Izrael je uporno odbijao da isporučuje oružje Ukrajini iz straha da će narušiti odnose s Moskvom i u početku je izrazio zabrinutost da će izgledati saučesnik u naoružavanju Ukrajine ako Pentagon izvuče svoju municiju iz zaliha. Otprilike polovina od 300.000 granata namijenjenih Ukrajini već je isporučena u Evropu i na kraju će biti isporučena preko Poljske, rekli su izraelski i američki zvaničnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.