DJEVOJČICA IH PRIJAVILA

U Italiji uhapšen bračni par iz BiH: Tjerali kćerku da prosi, tretirali je kao roba

14-godišnja djevojčica je svedena na ropstvo, prisiljena da prosi ispred supermarketa, bila je zaručena za muškarca uprkos njenoj volji

Policija provjerila optužbe protiv oca i majke: Utvrđena je teška povreda prava djeteta. LaPresse

A. Č. / Corriere Dela Serra

28.11.2022

U Italiji je uhapšen bračni par porijeklom iz BiH jer su svoju maloljetnu kćerku tjerali da prosi.

Kako navodi italijanska policija, 14-godišnja djevojčica je svedena na ropstvo, prisiljena da prosi ispred supermarketa, bila je zaručena za muškarca uprkos svom odbijanju, piše "Corriere Dela Serra".

Djevojčica je policiji prijavila roditelje, koji su je natjerali da obavlja i kućne poslove sa aktivnostima neprikladnim za mladu djevojku tog uzrasta.


Hoću da idem u školu

- Uhapsili su ih agenti policijske stanice San Basilio nakon niza istraga koje su dovele do rekonstrukcije onoga što je maloljetnica bila primorana da trpi dugo vremena. Optužbe protiv oca (41) i majke (36) su provjerene i utvrđena je teška povreda prava djeteta - saopćeno je iz policije.

Djevojčica se sada nalazi u porodičnoj kući koju štiti policija i volonteri.

Prema riječima onih koji su je upoznali, ona sada izgleda mirnije nakon dugog perioda zlostavljanja.

Istražitelji policijske stanice San Basilio, koju vodi Isea Ambroselli, provjeravaju da li je neko od mlađe braće i sestara također pretrpio isti tretman od svojih roditelja. Romska porodica živi u općinskoj kući, a otac je natjerao djevojčicu da prosjači ispred obližnjih supermarketa umjesto da ide u školu. A upravo je to bio jedan od zahtjeva koji je maloljetnica uputila policiji kada se pojavila u njihovoj kancelariji da prijavi roditelje.

- Hoću da idem u školu - rekla je djevojčica.


Roditelji joj obrijali kosu

Istražitelji su uzeli izjave i od direktora i uposlenika supermarketa, kao i od nekih mušterija, koji su svi potvrdili da je maloljetnica prosila ispred prodavnice do koje je dolazila pješice ili u pratnji oca automobilom.

Maltretiranje se dešavalo kada nije donosila dovoljno novca kući. Roditelji su je prinudili i da se vjeri za muškarca iz njene porodice kojeg nije željela.

- Kada je djevojčica to odbila, roditelji su joj obrijali kosu - objasnio je istražni sudija.

- Roditelji 14-godišnjakinje imaju nasilne ličnosti, odlučne da pribavljaju ekonomske izvore za zadovoljenje svojih ličnih potreba iz prosjačenja svojih kćerki i potpuno nesposobni da razmotre neslaganje i nelagodu jednog od njih, da poštuju obavezno školovanje i da brinu o njegovim primarnim potrebama - navedeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.