DEAKTIVIRANA 24. NOVEMBRA

U kabinet premijera Španije poslano pismo bomba

Nivo sigurnosti u javnim i diplomatskim zgradama bit će podignut nakon što su četiri pisma bombe poslana na adrese širom zemlje, dodalo je ministarstvo

Španija: U kabinet premijera poslano pismo bomba. Printscreen

H. J. I.

1.12.2022

Kabinet španskog premijera Pedra Sančeza (Sanchez) 24. novembra dobio je pismo u kojem se nalazila eksplozivna naprava slična onima koje su poslane u ukrajinsku ambasadu, špansku fabriku oružja i bazu ratnog zrakoplovstva, objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopćenju navodi da je "omotnica s pirotehničkim materijalom", naslovljena na "predsjednika vlade Pedra Sančeza" bila "detektirana i neutralizirana 24. novembra" te da se za to pobrinulo osiguranje predsjednika vlade. 

Nivo sigurnosti u javnim i diplomatskim zgradama bit će podignut nakon što su četiri pisma bombe poslana na adrese širom zemlje, dodalo je ministarstvo. 

Podsjetimo, danas je potvrđeno da je treća eksplozivna naprava u dva dana skrivena u paketu poslana u bazu španskog ratnog zrakoplovstva u Torejon de Ardozu, u blizini Madrida, glavnog grada Španije.

Jučer su otkrivena dva pisma bombe u toj zemlji. Jedno je poslano u ukrajinsku ambasadu u Madridu, a drugo je poslano firmi koja proizvodi oružje na sjeveru zemlje, objavila je španska policija. Prva bomba je eksplodirala i nanijela lakše povrede ukrajinskom dužnosniku.

Policija istražuje vezu između bombi

Podsjetimo, kasno sinoć policija je potvrdila da ispituje moguću vezu između dva pisma bombe poslana ukrajinskom ambasadoru u Madridu i španskoj kompaniji za proizvodnju oružja koja proizvodi raketne bacače i donira ih Kijevu. Kako javlja Sky News, smatra se da su prva dva incidenta povezana jer je na obje omotnice u kojima su se nalazile bombe bila napisana ista e-mail adresa.

U prvom incidentu povrijeđen je službenik ukrajinske ambasade u Madridu kada je otvorio pismo naslovljeno na ambasadora, zbog čega je Kijev naredio pojačane mjere sigurnosti u svim svojim predstavništvima u inostranstvu.

Ukrajina hitno pojačava sigurnost u ambasadama

Nekoliko sati kasnije fabrika za proizvodnju oružja u Zaragozi, u sjeveroistočnoj Španiji, primila je sličan paket, potvrdila je policija. Nakon prvog incidenta ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ukrajinskim ambasadama u inostranstvu da "hitno" pojačaju sigurnost i pozvao je Španiju da pokrene istragu o napadu, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Španski visoki sud otvorio je istragu o napadu kao mogućem slučaju terorizma, saznaje se iz pravosudnih izvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.