TVRDI JUŽNA KOREJA

Sjeverna Koreja u more ispalila oko 130 topničkih projektila

Neke granate pale su u tampon-zonu pored morske granice u onome što Seul zove kršenjem međukorejskog sporazuma iz 2018. sklopljenog u svrhu smirivanja napetosti

Južnokorejska vojska nekoliko je puta zbog ispaljivanja projektila poslala upozorenje Sjevernoj Koreji. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O.

5.12.2022

Oko 130 topničkih projektila, Sjeverna Koreja je danas ispalila u more na prostoru blizu svoje zapadne i istožne obale.

Ovu informaciju su potvrdili službenici Južne Koreje, što je očito najnovija vojna vježba Pjongjanga pored zajedničke granice. 

Neke granate pale su u tampon-zonu pored morske granice u onome što Seul zove kršenjem međukorejskog sporazuma iz 2018. sklopljenog u svrhu smirivanja napetosti.


Poslato upozorenje

Južnokorejska vojska nekoliko je puta zbog ispaljivanja projektila poslala upozorenje Sjevernoj Koreji, iznosi ministarstvo odbrane u saopćenju. 

Sjeverna Koreja nije odmah saopćila o topničkoj vatri, ali izvela je više vojnih aktivnosti, uključujući ispaljivanje projektila i vježbe borbenih aviona i topničkih jedinica koje su, kako su rekli, bili odgovori na savezničke vježbe na jugu.

Južna Koreja i Sjedinjene Američkje Države danas izvode zajedničku vježbu gađanja s kopna u blizini granice u okrugu Čeorvon (Cheorwon) usred poluotoka. 

Njihova vježba nastavlja se u utorak. Saveznici su ove godine pojačali zajedničke vojne vježbe, rekavši da su nužne za odvraćanje nuklearno naoružanog Sjevera.


Sveobuhvatni vojni sporazum

Sveobuhvatni vojni sporazum (CMA) iz 2018. najvažniji je dogovor sklopljen nakon višemjesečnih sastanaka Kim Jong-una i tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Mun Je-ina (Moon Jae-ina). 

Međutim, budući da su ti pregovori odavno u zastoju, nedavne vježbe i demonstracije sile duž utvrđene granice između Koreja dovode u pitanje budućnost mjera.

Južna Koreja optužila je Sjever da ponovo krši sporazum topničkim vježbama ove godine, uključujući jedan dan sredinom oktobra kada je u more ispaljeno više od 500 granata.

Ove je godine Sjeverna Koreja nastavila s testiranjem svojih interkontinentalnih balističkih projektila dugog dometa (ICBM) prvi put od 2017. godine, a Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države kažu da je izvršila pripreme za nastavak nuklearnog testiranja.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.