SAMOPROZVANI PROROK

FBI: Poligamni lider sekte u SAD imao 20 supruga, većinom maloljetnih

Semjuela Bejtmena su finansirali muški sljedbenici koji su mu ustupili sopstvene supruge i žensku djecu da budu njegove supruge

H. J. I.

8.12.2022

Bejtmen: Vođa male poligamne sekte. FBI

Semjuel Bejtmen, vođa male poligamne sekte koja je djelovala na granici američkih saveznih država Arizona i Juta, imao je najmanje 20 supruga, uglavnom maloljetnih i kažnjavao je one sljedbenike koji ga nisu smatrali prorokom, navodi se u novim spisima koje sudu predao FBI, piše AP.

Bejtmen je prethodno bio član fundamentalističke mormonske sekte FLDS, pa ju je napustio kako bi formirao sopstvenu, manju sektu, a FBI: Poligamni lider sekte u SAD imao 20 supruga, većinom maloletnih, piše u pisanom iskazu FBI-ja.


Optužnice za otmicu

Ovaj dokument, koji je sudu predat prošlog petka, pruža novi uvid u ono što su istražitelji otkrili a što je prvi put objavljeno u avgustu, a praćen je optužnicama za otmicu protiv tri Bejtmenove "supruge" – Naomi Bistlajn (Naomi Bistline), Done Barlou (Donnae Barlow) i Morete Rouz Džonson (Moretta Rose Johnson).

Bistlajn i Barlou trebalo je jučer da se pojave pred federalnim sudom u gradu Flegstaf u Arizoni. Džonsonova čeka na ekstradiciju iz savezne države Vašington u kojoj se nalazi.

Ove tri žene su optužene za otmicu osmoro Bejtmenove djece iz državnog doma za nezbrinutu djecu u Arizoni. Ona su pronađena prošle sedmice na oko hiljadu kilometara odatle u mjestu Spokejn u Vašingtonu na sjeverozapadu SAD.

Bejtmen je uhapšen u avgustu kad je neko spazio male prste kako vire kroz vrata kamp-prikolice koju je on vukao kroz Flegstaf. Protiv njega je povedena istraga zbog sumnje da su djeca prevožena iz jedne u drugu saveznu državu radi seksualnih aktivnosti.


Krijumčarenje djece i poligamija

Prema sudskim spisima, Bejtmen (46) je umiješan u krijumčarenje djece i poligamiju, ali nijedna od trenutnih optužbi nema veze sa tim optužbama. Poligamija je ilegalna u Arizoni ali je u Juti dekriminalizovana 2020. godine.

FBI-jev dokument priložen sudu fokusiran je na Bejtmena, koji je sebe proglasio prorokom 2019. godine. Bivši lider mormonske sekte FLDS Voren Džefs (Warren Jeffs) kojoj je pripadao naložio mu je da pobudi "duh božji u ljudima", a u dokumentu se do detalja opisuju eksplicitni seksualni akti Bejtmena i njegovih pratilaca sa ciljem ispunjenja "dužnosti prema Bogu".

Džefs u Teksasu služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog seksualnog zlostavljanja djece u maloljetničkim brakovima.

Bejtmen je živio u Kolorado Sitiju sa članovima poligamne FLDS ali i sa onima koji ne praktikuju poligamiju.

Poligamija je zaostatak ranijih učenja mormonske crkve, koja je ta crkva odbacila 1890. godine i sada ih izričito zabranjuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.