MVP TURSKE

Čavušolu: Nastaviti ćemo akcije protiv Kurda u Siriji I Iraku

Nećemo dozvoliti da se PKK skloni u Siriji i Iraku. To definitivno nećemo dozvoli. Bez obzira šta bilo ko kaže o tome, učinit ćemo sve što je potrebno za to - poručio je šef turske diplomatij

Mevlut Čavušolu: Spremni raditi s Asadom. Facebook

D. H.

13.12.2022

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) izjavio je kako će Turska nastaviti svoje aktivnosti u Siriji i Iraku protiv kurdske organizacije PKK i njenih ogranaka YPG/PYD.

Tokom govora u parlamentu u Ankari, Čavušolu se osvrnuo na aktivnosti Turske protiv PKK te je poručio kako će ova država nastaviti slijediti istu politiku kao i ranije kada je riječ o ovoj kurdskoj organizaciji koja je u Turskoj proglašena terorističkom. 

- Nećemo dozvoliti da se PKK skloni u Siriji i Iraku. To definitivno nećemo dozvoli. Bez obzira šta bilo ko kaže o tome, učinit ćemo sve što je potrebno za to - poručio je šef turske diplomatije.

Također, Čavušolu je pojasnio kako je Turska spremna raditi i sa Assadom na uklanjanju prijetnji po Tursku.

- U Siriji smo već neko vrijeme u razgovorima s Asadovim režimom preko obavještajnih službi. Ako režim bude djelovao realno, spremno smo da radimo zajedno na borbi protiv terorizma, političkim procesima i povratku Sirijaca. Drugačije je nezamislivo - ističe Čavušolu.

On je objasnio i da Turska slijedi istu politiku i na području Iraka.

- Ako naši sagovornici slušaju naše pozive, mi ćemo zajedno marširati i zajedno se boriti protiv terorizma - rekao je ministar vanjskih poslova Turske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.