KIJEV

Rusi dronovima oštetili pet zgrada u glavnom gradu Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskyy) je u kratkoj video izjavi rekao da su "teroristi" ispalili 13 dronova iranske proizvodnje i da su svi presretnuti

Žena u centru Kijeva. AP Photo / Efrem Lukatsky

A. O.

14.12.2022

Napadi ruskih dronova danas su oštetili pet zgrada u glavnom gradu Kijevu, iako je ukrajinska protuzračna odbrana spriječila mnoge druge, saopćile su vlasti. Nema prijavljenih žrtava.

Napadi naglašavaju kako najveći ukrajinski grad ostaje ranjiv na redovne ruske napade koji su posljednjih sedmica devastirali infrastrukturu i druge centre stanovništva, uglavnom na istoku i jugu zemlje.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskyy) je u kratkoj video izjavi rekao da su "teroristi" ispalili 13 dronova iranske proizvodnje i da su svi presretnuti. 

Takve bespilotne letjelice bile su dio ruske vatrene moći zajedno sa minobacačkim, artiljerijskim i raketnim napadima širom Ukrajine posljednjih sedmica, navodi AP.


Mir nakon napada

Šef gradske uprave Kijeva Serhi Popko (Serhii) napisao je na Telegramu da su udari uslijedili u dva talasa, a geleri presretnutih dronova oštetili su jednu upravnu zgradu, dok su četiri stambene zgrade pretrpjele manju štetu.

Glavni grad je ostao uglavnom miran nakon napada, koji se dogodio oko svitanja i prije početka radnog dana, a uništenje je izgledalo ograničeno u poređenju s posljedicama drugih ruskih udara koji su odnijeli živote i ugrozili sredstva za život širom zemlje posljednjih sedmica.

Kako je počeo radni dan u Kijevu, vlasti su dale sve jasno na sistem za uzbunu o vazdušnom napadu.

Štrajk je ostavio rupu na krovu trospratne administrativne zgrade u centralnom okrugu Ševčenkovski, a eksplozija je raznijela prozore na parkiranim automobilima i u susjednoj zgradi. Nije odmah jasno da li ima žrtava.

U znak reaktivnosti i otpornosti Ukrajinaca na stotine takvih štrajkova u posljednjih nekoliko mjeseci, ekipe za čišćenje su brzo bile na licu mjesta kako bi odbacile ruševine i razvaljale plastične folije za pokrivanje izduhanih prozora kako bi se izborile sa niskim temperaturama na snijegu. Jedan muškarac je, bez brige, gurnuo sina na ljuljašku na obližnjem igralištu dok su ekipe radile svoj posao.


Raketna baterija

Napad je naglasio kontinuiranu ranjivost glavnog grada, koji je uglavnom pošteđen štete u posljednjim fazama ruskog skoro 10-mjesečnog napada na Ukrajinu.

Ukrajina se posljednjih sedmica suočila sa salvom ruskih zračnih napada širom zemlje, uglavnom usmjerenih na infrastrukturu, kao i nastavljenim borbama duž linija fronta u istočnim i južnim regijama.

Tokom posljednje runde ruskih vojnih rafala 5. decembra, više od 60 od 70 udara presreli su sistemi protivvazdušne odbrane, uključujući devet od 10 usmjerenih na prijestonicu i njen region, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Američki zvaničnici rekli su u utorak da su Sjedinjene Države spremne da odobre slanje raketne baterije Patriot u Ukrajinu, pristajući na hitan zahtjev ukrajinskih čelnika koji očajnički traže oružje za obaranje ruskih projektila koji dolaze.

Zelenski je još u ponedjeljak vršio pritisak na zapadne lidere da pruže naprednije oružje kako bi pomogli svojoj zemlji u ratu s Rusijom. Patriot bi bio najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh koji je Zapad pružio Ukrajini da pomogne u odbijanju ruskih zračnih napada u ratu između zemalja koji je izbio ruskom invazijom na Ukrajinu 24. februara, piše AP.

Američki zvaničnici su prošle sedmice također rekli da Moskva traži od Irana da opskrbi rusku vojsku bespilotnim letjelicama i raketama zemlja-zemlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.