REAKCIJE

Turski predsjednik nakon pritvora gradonačelnika Istanbula: Sudovi će ispraviti sve greške

Imamoglu je procesuiran zbog vrijeđanja javnih zvaničnika 2019. godine

Erdoan i Imamoglu: Još uvijek nema pravosnažne sudske odluke. TWITTER / Printscreen

Z. K.

17.12.2022

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u subotu da će sudovi ispraviti sve greške u žalbenom postupku nakon pritvora opozicionog gradonačelnika Istanbula, a da u međuvremenu Turci nemaju pravo ignorirati pravne odluke.


Osuđujuća presuda

U prvim direktnim komentarima na osuđujuću presudu u srijedu Ekremu Imamogluu – potencijalnom protivniku turskom čelniku koji je osuđen na dvije godine i sedam mjeseci zatvora i izrečena mu je politička zabrana – Erdogan je izjavio da ga nije briga ko će biti opozicioni kandidat na izborima naredne godine.

Imamoglu je procesuiran zbog vrijeđanja javnih zvaničnika 2019. godine, kada je kritizirao odluku o otkazivanju prvog kruga općinskih izbora u kojima je pobijedio protiv 25-godišnje aktuelne vlade Erdoganove AK stranke.

– Još uvijek nema pravosnažne sudske odluke. Slučaj će ići na Apelacioni i Kasacioni sud. Ako su sudovi pogriješili, to će biti ispravljeno. Pokušavaju nas uvući u ovu utakmicu – kazao je Erdogan.


Opozicioni blok

Imamogluova osuda okupila je opozicioni blok oko onoga što on vidi kao borbu za demokratiju, vladavinu prava i pravdu.

Hiljade ljudi okupilo se na skupovima koje je predvodio Imamoglu, koji je rekao da planira uložiti žalbu na presudu.

– Bilo je mnogo sudskih presuda koje smo sami oštro kritizirali, ali to nikome ne daje za pravo da vrijeđa sudije ili da ignoriše sudske presude – rekao je Erdogan na skupu u Mardinu na jugoistoku Turske.

Kritičari kažu da je tursko pravosuđe podložno Erdoganovoj volji da kazni svoje kritičare. Vlada tvrdi da su sudovi nezavisni, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.