VIKTOR BOUT

Ruski "trgovac smrću": Moj povratak u Rusiju je poput povratka Donbasa u ruske ruke

Održao je govor u kojem je uporedio svoj lični povratak u Rusiju s povratkom Donbasa u rusko vlasništvo

Bout: Razmijenjen za košarkašicu. EPA

D. H.

19.12.2022

Viktor Bout, ruski trgovac oružjem koji se početkom prosinca vratio iz američkog zatvora u Rusiju, učestvovao je u subotu u otvaranju novog ogranka nacionalističke Liberalno-demokratske stranke Rusije u ukrajinskom Luhansku, koji je trenutno pod ruskom kontrolom. Održao je govor u kojem je uporedio svoj lični povratak u Rusiju s povratkom Donbasa u rusko vlasništvo.

- Pažljivo sam pratio sve što se događa ovih osam godina u Donbasu. I znate, vaš primjer mi je puno značio, jer svi ste vi heroji. Vaša volja, vaša odlučnost i činjenica da ste ne samo izdržali, nego pobijedili i vratili se u Rusiju, to je vrlo važno - poručio je Bout okupljenima, prenosi Meduza.

- Dakle, veliko hvala svima vama. I vi ste mi bili inspiracija koja mi je omogućila da se i ja vratim u svoju domovinu, kao i cijeli Donbas, da se vratim u Rusiju. Hvala vam - dodao je. 

Televizijska mreža Zvezda tvrdi da su se Bout i stranački šef Leonid Slucki "zamalo našli na udaru vatre" dok su dolazili na mjesto događaja.

Podsjetimo, Bout je pristupio Liberalno-demokratskoj stranci Rusije prošlog ponedjeljka, samo nekoliko dana nakon što je razmijenjen za američku košarkašicu Brittney Griner. Usprkos svom imenu, stranka još od svog osnivanja 1991. zagovara tvrdolinijašku, ultranacionalističku ideologiju i zauzimanje bivših sovjetskih republika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.