SVJETSKO TRŽIŠTE

Porasle cijene nafte

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,9 posto, na 79,04 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 posto, na 74,29 dolara

Prošlosedmični rast ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena. ILUSTRACIJA / ANADOLIJA

A. O.

19.12.2022

Cijene nafte porasle su na svjetskim tržištima prošle sedmice, nadoknadivši dio gubitaka od prethodne sedmice, ali njihov značajniji rast priječi mogućnost recesije, a time i slabljenja potražnje za "crnim zlatom". 

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,9 posto, na 79,04 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 posto, na 74,29 dolara.

Prošlosedmični rast ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena, nakon što su sedam dana prije potonule više od 11 posto i zaronile na najniže nivoe u ovoj godini. 




Stroža monetarna politika

U prva tri dana prošle sedmice, cijene su porasle, ali u drugom dijelu sedmice ponovno su se našle u silaznoj putanji jer centralne banke zapadnih zemalja i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

A to će usporiti rast ekonomije, pa time i potražnje za naftom. 

- Stroža monetarna politika već pritišće industrijske aktivnosti. Mogućnost daljeg zaoštravanja nakon oštrih komentara dužnosnika središnjih banaka pritisnula je raspoloženje na tržištu - naveli su u bilješci analitičari iz ANZ Researcha.

Nakon niza povećanja za 0,75 postotnih bodova, prošle je sedmice američki Fed povećao kamate za 0,50 bodova, u raspon od 4,25 do 4,50 posto, što je njihov najviši nivo u posljednjih 15 godina. Uz to, procjene čelnika centralne banke pokazuju da će kamate biti povećane na više nivoe nego što se očekivalo i da će se na tim nivoima zadržati duže nego što se očekivalo.


Povećanje kamata

A zbog povećanja kamata usporava se rast ekonomije. Fed procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a iduće godine porasti 0,5 posto, kao i ove godine, ali lideri nekoliko velikih američkih banaka poručili su ovih dana da bi ekonomija iduće godine mogla uroniti u recesiju.

Prošle su sedmice i evropska, švicarska te britanska centralna banka podignule kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

S redovne sjednice lideri Evropske centralne banke poručili su i da će trebati dodatno značajno povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija. Iako raste rizik od recesije, Međunarodna agencija za energiju predviđa u sljedećoj godini oporavak kineske potražnje za naftom za gotovo milijun barela dnevno, nakon smanjenja u 2022. godini.

Zbog toga je ta agencija povećala svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2023. na 1,7 miliona barela dnevno. Analitičari iz J.P.Morgan Commodity Researcha očekuju, pak, da će SAD početi obnavljati svoje strateške rezerve nafte u prvom tromjesečju 2023. godine, što bi trebalo podržati cijene nafte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.