VIŠE NIJE SIGURAN

Popularnost Donalda Trampa kod republikanskih glasača opada

Loš učinak republikanaca na ovogodišnjim izborima za Kongres naglasio je političke slabosti Trumpa

Donal Trump. Facebook

Piše: D. Hadžović

20.12.2022

U svojoj knjizi “The Art of the Deal” Donald Trump opominje poslovne ljude koji se bave prevarom i moli poduzetnike da svojim klijentima daju rezultate. Na kraju, kaže, prevarant više ne može pobjeći ljudima koje je izdao. “Ne možete varati ljude, barem ne dugo”, napisao je bivši predsjednik u svom poslovnom bestseleru, napisanom prije njegovog političkog uspona. "Možete stvoriti uzbuđenje, možete napraviti izvrsnu promociju i dobiti pažnju u svim vrstama medija... Ali ako ne isporučite robu, ljudi će na kraju shvatiti da su prevareni." Ove su se primjedbe pokazale dalekovidnima u pogledu njegove politike. Nakon poraza na trima ključnim izborima zaredom, republikanci se hvataju prijevare.


Ankete krenule po zlu

Prema posljednjoj anketi YouGova, provedenoj između 10. i 13. decembra, samo 46% ispitanika koji su rekli da su ili republikanci ili nezavisni koji "naginju" Republikanskoj stranci reklo je da želi da se Trump ponovno kandidira za nominaciju njihove stranke. A 37% ispitanih nije željelo da se kandidira. Ove ankete bile su na terenu prije nego što je komitet Zastupničkog doma koje je istraživalo 6. januara objavilo svoje potpuni izvještaj, za koji je malo vjerojatno da će pomoći i bivšem predsjedniku.

U usporedbi s prijašnjim anketama YouGova, ovo je do sada najmanja podrška za Trampa od republikanske stranke. U septemnru, kada je YouGov počeo redovno postavljati ovo pitanje, samo 27% republikanaca reklo je da ne želi da se bivši predsjednik ponovno kandidira. Od tada, udio onih koji žele da Trump ponovno učini Ameriku velikom pao je s 56% na 46% - Neki od najvećih padova zabilježeni su među republikankama (57% na 41%), Afroamerikancima (66% na 42%) i republikanskim glasačima koji nemaju fakultetsku diplomu (62% na 52%).

Tramp također gubi tlo pod nogama u ranim anketama za republikansku nominaciju 2024. Nekoliko nedavnih istraživanja pokazalo je da zaostaje za guvernerom Floride, Ronom DeSantisom, u direktnom sučeljavanju. Jedna anketa Univerziteta Suffolk u Bostonu pokazala je podršku DeSantisu od 56%, puna 23 postotka ispred Trumpa. Druge ankete se ne slažu. Jedna koju je objavio Morning Consult 11. decembra pokazuje da Trampa ima 18 procenata ispred DeSantisa. Republikanski predizbori su za 14 mjeseci, tako da su ove ankete od male koristi u predviđanju što će se dogoditi u tom natjecanju. Ali pokazuju da povratak bivšeg predsjednika nije tako neizbježan kao što se mislilo.


Loš učinak republikanaca

Istina, Trumpu ne treba da se svi republikanski birači na primarnim izborima ujedine iza njega kako bi osigurao nominaciju. Mogao bi pobijeditii sa relativnom većinom. To je zato što izborna pravila koja su usvojili odbori Republikanske stranke u mnogim državama, koji nadziru odabir predsjedničkog kandidata, dodjeljuju sve ili značajan broj izaslanika države na nacionalnoj stranačkoj konvenciji relativnom pobjedniku. Tako je Trump uspio prikupiti veliko vodstvo u broju obećanih delegata na početku natjecanja 2016., usprkos ukupnoj podršci između 30% i 35% tokom većeg dijela februara i marta, kada su države koje su najranije glasale donijele svoj izbor.

Iako njegova podrška blijedi, Trump možda još uvijek ima dovoljnu podršku da ponovi ovaj trik. YouGov-ova anketa otkriva da se 38% republikanaca identificira Trampa kao svog favorita, a 68% i dalje ocjenjuje Trumpa "vrlo" ili "donekle" poželjno. Ako se ostatak stranke ne može ujediniti iza protukandidata - kao što je bio slučaj 2016. kada su Ted Cruz, senator iz Teksasa, John Kasich, tadašnji guverner Ohija, i Marco Rubio, senator iz Floride, podijelili anti -Trumpove glasače—mogao bi konsolidirati dovoljno delegata da ponovno osvoji nominaciju. Također je moguće, iako malo vjerojatno, da bi odbori stranke u državama mogli promijeniti pravila odabira prije 2024. godine.

Loš učinak republikanaca na ovogodišnjim izborima za Kongres naglasio je političke slabosti Trumpa. Većina kandidata za Kongres koje je podržao prošli su lošije od očekivanog, a većina onih koji su se natjecali za državnu funciju su izgubili. Svaki nepristrasni promatrač koji razmišlja o njegovim nastupima 2018., 2020. i 2022. vidjet će da je Tramp sada direktno ili indirektno izgubio ključne izbore tri puta i nikada nije osigurao glasove većine Amerikanaca (2016. elektorski koledž, a ne narod, stavio je njega u Bijeloj kući). Većina Amerikanaca odavno je odlučila da je vrijeme da krenu dalje. Republikanski birači možda konačno odlučuju isto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.