UJEDNJENE NACIJE

Talibani odbacuju unutrašnji dijalog za inkluzivnu vladu

Otunbajeva je rekla kako Talibani kontroliraju zemlju

Talibani ne prihvataju međuafganistanski dijalog za formiranje inkluzivne vlade. Twitter

A. Č. / Anadolija

21.12.2022

Roza Otunbajeva (Otunbayeva), specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija (UN) za Afganistan, izjavila je da talibani ne prihvataju međuafganistanski dijalog u cilju uspostave inkluzivne vlade, javlja Anadolija.

Otunbajeva je u izjavi Vijeću sigurnosti UN-a rekla da "de facto vlast" u Afganistanu smatra da njihova vlada ima primjerenu zastupljenost.

Ona je kazala da talibani ne prihvataju međuafganistanski dijalog za formiranje inkluzivne vlade.


Talibani kontroliraju zemlju

Izrazivši zabrinutost zbog nedavnih aktivnosti terorističke organizacije ISIS u Afganistanu, Otunbayeva je rekla kako Talibani kontroliraju zemlju, ali da ne mogu na zadovoljavajući način napasti terorističke grupe koje djeluju u Afganistanu.

Martin Grifits (Griffiths), pomoćnik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja, opisao je turobnu sliku humanitarne situacije u Afganistanu u svom brifingu Vijeću sigurnosti.

Grifits je kazao da 97 posto Afganistanaca živi u siromaštvu, a da se 20 miliona ljudi u toj zemlji suočava s teškom glađu.

Uskraćena prava

Ženama i djevojčicama u Afganistanu uskraćena su mnoga prava, uključujući obrazovanje, dok je privreda zemlje teško pogođeno, jer je međunarodna financijska pomoć smanjena nakon što su talibani došli na vlast 15. augusta 2021. godine. U tom su procesu hiljade žena ostale bez posla u državnim institucijama i privatnom sektoru.

Sjedinjene Američke Države zamrznule su devizne rezerve afganistanske Centralne banke u vrijednosti od sedam milijardi dolara u sklopu sankcija protiv talibana.

UN-ovi stručnjaci za ljudska prava pozvali su Sjedinjene Države da okončaju tu praksu i odmrznu afganistanske devize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.