POTVRDIO ERDOAN

U Turskoj će zbog inflacije minimalna plata biti veća za 54. 5 posto

Ovog mjeseca svjedočit ćemo naglom padu inflacije. Odlučni smo da inflaciju smanjimo na 30 posto sredinom godine (2023.), rekao je turski predsjednik

Obraćanje Erdoana nakon sastanka sa Bilginom i Burakom Akolom. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

22.12.2022

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u Ankari kako ovog mjeseca očekuju nagli pad inflacije, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ovog mjeseca svjedočit ćemo naglom padu inflacije. Odlučni smo da inflaciju smanjimo na 30 posto sredinom godine (2023.) i na 20 posto na kraju godine - rekao je Erdoan, nakon sastanka s ministrom rada i socijalne politike Turske Vedatom Bilginom i predsjednikom Konfederacije sindikata poslodavaca Turske (TISK) Ozgurnom Burakom Akolom.

Erdoan je također potvrdio da će od 1. januara 2023. godine povećati minimalnu platu za 54.5 posto.

- Neto minimalna plata za samce iznosiće 8.500 turskih lira (455 dolara) mjesečno, u odnosu na ranijih 5.500 lira mjesečno (295 dolara) - pojasnio je Erdoan.

Prema najnovijim podacima Turskog statističkog instituta (TurkStat), godišnja stopa inflacije u Turske u novembru smanjena je za 1,2 posto u odnosu na oktobar tekuće godine.

Erdoan je kazao da je u procesu određivanja minimalne plate posvećena velika pažnja pravima radnika i poslodavaca, ukazavši na mogućnost revizije ove odluke i novog povećanja ukoliko se za to ukaže potreba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.