ODLUČENO

Južna Koreja ukinula zabranu uvoza lutaka za odnose

Carinska služba Južne Koreje objavila je da je počela primjenjivati ​​revidirane smjernice za uvoz lutaka za seks, ali da će uvoz onih koje sliče na djecu ili određene osobe i dalje biti zabranjen

A. O.

27.12.2022

Seks lutka. FACEBOOK

Zabranu uvoza seks lutaka koje pokrivaju cijelo tijelo ukinula je Južna Koreja. Time je okončana višegodišnja rasprava o tome u kojoj se mjeri vlada smije miješati u privatne živote, javlja BBC.

Iako u Južnoj Koreji ne postoje zakoni ili propisi koji zabranjuju uvoz takvih lutaka, carina ih je zaplijenila stotine, a možda i hiljade, pozivajući se na zakonsku odredbu koja zabranjuje uvoz robe koja "krši lijepe tradicije i javni moral zemlje".


Žalba uvoznika

Uvoznici su se žalili na tu praksu sudovima, od kojih se većina složila s njima i naredila carini da ne zaplijeni lutke za seks, navodeći da se one koriste u privatnim prostorima ljudi i ne narušavaju ljudsko dostojanstvo.

Carinska služba Južne Koreje objavila je da je počela primjenjivati ​​revidirane smjernice za uvoz lutaka za seks, ali da će uvoz onih koje sliče na djecu ili određene osobe i dalje biti zabranjen. 

Carinska odluka

Druge zemlje, poput SAD-a, Australije i Velike Britanije, također zabranjuju prodaju seks lutaka s likom djece, objavila je južnokorejska carina.

Carinska odluka odražava spore i postupne poteze Južne Koreje da ograniči uplitanje države u privatne živote ljudi, no neke organizacije za prava žena i konzervativne skupine vjerojatno će ponovno izraziti protivljenje korištenju seks lutaka. Članovi takvih skupina tvrde da lutke produbljuju seksualnu objektivizaciju žena i potkopavaju javni moral.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.