SVIJET POZNATIH

Konačno zbogom: Podsjećanje na uticajne osobe koje su umrle ove godine

Ove godine je također izvršen atentat na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea (Shinzo), koji je ubijen tokom predizbornog govora u julu

Kraljica Elizabeta II. AP Photo / Frank Augstein

A. O.

27.12.2022

Trebalo bi se vratiti stotinama godina unazad da bi se pronašao monarh koji je vladao duže od kraljice Elizabete II.

U svojih 70 godina na tronu, pomogla je u modernizaciji monarhije kroz decenije ogromnih društvenih promjena, kraljevskih brakova i rađanja i porodičnih skandala. Za većinu Britanaca, ona je bila jedini monarh kojeg su ikada poznavali.

Njena smrt u septembru bila je vjerovatno najistaknutija smrt ove godine, što je izazvalo kolektivni izljev tuge i poštovanja prema njenom postojanom vodstvu, kao i neke kritike uloge monarhije u kolonijalizmu. Vjerovatno je upoznala više ljudi nego bilo ko u istoriji, a njen lik - na markama, novčićima i novčanicama - bio je među najreproduciranijim na svijetu, piše AP. 

Šinzo Abe. AP Photo / Eugene Hoshiko

Drugi svjetski lideri koji su umrli 2022. uključuju bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, koji je umro u avgustu. Njegovi napori da revitalizira Sovjetski Savez doveli su do sloma tamošnjeg komunizma i kraja Hladnog rata. Na kraju je dao ostavku nakon pokušaja državnog udara, baš kada su republike proglasile nezavisnost od Sovjetskog Saveza.


Mihail Gorbačov. AP Photo / Alexander Zemlianichenko

Ove godine je također izvršen atentat na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea (Shinzo), koji je ubijen tokom predizbornog govora u julu.

Druge političke ličnosti koje su umrle ove godine su: bivša američka državna sekretarka Medelin Olbrajt (Madeleine Albright), bivši prvi ministar Sjeverne Irske Dejvid Trimbl (David Trimble), bivši kineski predsjednik Jiang Zemin, bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kravčuk (Kravchuk), bivši predsjednik Meksika Luis Ečeveria (Echeverria), bivši predsjednik Perua Francisko Morales Bermudez (Francisco Morales Bermudez), Kubanski diplomata Rikardo Alarkon (Ricardo Alarcón), bivši američki senator Orrin G. Heč (Hatch), bivši predsjednik Angole Hoze Eduardo dos Santos (José Eduardo dos Santos), suosnivač Pokreta američkih Indijanaca Klajd Belekurt (Clyde Bellecourt) i bivši američki ministar odbrane Eš Karter (Ash Carter).

Bivši predsjednik SAD-a Barak Obama uručuje predsjedničku medalju slobode iz 2009. Sidneju Poitieru tokom ceremonije u istočnoj sobi u Bijeloj kući 12. avgusta 2009.. AP Photo / J. Scott Applewhite

Među zabavljačima koji su umrli ove godine bio je i revolucionarni glumac Sidni Poitier (Sidney Poitier), koji je igrao uloge s takvim dostojanstvom da je to pomoglo da se promijeni način na koji se crnci prikazuju na ekranu. 

Poitier, koji je umro u januaru, postao je prvi crni glumac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Ljiljani polja" iz 1963.

Ostali u svijetu umjetnosti i zabave koji su umrli 2022. uključuju: režisera Žan Luk Godarda (Jean-Luc Godarda); reditelj Ivan Reitman; vizualne umjetnice Paula Rego i Karmen Herera (Carmen Herrera); modni dizajneri Isi Mijake (Issey Miyake) i Hane Mori (Hanae Mori); modni urednik Andre Leon Telej (André Leon Talley); country pjevačice Koreta Lin (Loretta Lynn) i Naomi Džud (Judd); rok zvijezda Meat Loaf; Fleetwood Mac kantautorica Kristin MekVi (Christine McVie); bubnjar Foo Fightersa Tejlor Hovkins (Taylor Hawkins); klavijaturista Depeche Modea Andy "Fletch" Fletcher; bolivudski pjevač i kompozitor Bapi Lahiri (Bappi Lahiri); pjevačice-glumci Olivia Njuton-Džon (Newton-John) i Irene Kara (Cara); glumac iz Ulice Sesame Bob MekGret.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.