KRALJEVSKA PORODICA

Kraljica Elizabeta je više novca ostavila princu Hariju nego Vilijamu: A evo i zbog čega

Nakon kraljicine smrti procjena njenog imanja iznosila je između 50 i 70 miliona funti u to vrijeme, što je oko 80 miliona eura

VanityFair

E. Ag.

8.4.2024

Nedavno se kraljevska porodica sjetila kraljice Elizabete II i njene fondacije koju je ostavila svojim praunucima. Kada je kraljica u 101. godini umrla, prenosi The Mirror, ostavila je braći 14 miliona funti, ali princ Hari dobio je više od brata Vilijama.

Odluka je takva zato što, nakon kraljicine smrti, Čarls postaje kralj, a Vilijam novi princ od Velsa. To znači da će dobiti Vojvodstvo Kornvola, privatno imanje te privatne i dobrotvorne aktivnosti prestolonasljednika.

S druge strane, Hari će tim novcem i onim što je naslijedio od svoje majke princeze Dajane započeti svoj novi život u SAD sa suprugom Megan Markl. Dajana je sinovima ostavila više od 12 miliona funti, što je nakon njene smrti smanjeno na više od 8 miliona funti, piše Najžena.rs.

Međutim, investicije su nadzirali kraljevski savjetnici koji su doveli do toga da je taj iznos tokom godina narastao na više od 20 miliona funti. Hari i Vilijam dobili su pristup tim sredstvima kada su navršili dvadeset godina.

Nakon kraljicine smrti procjena za njeno imanje iznosila je između 50 i 70 miliona funti u to vrijeme, a mnogi predmeti iz kraljicine privatne zbirke umjetnina predati su kraljevskoj zbirci i izloženi u Bakingemskoj palači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.