PINČAS GOLDŠMIT

Moskovski rabin upozorio Jevreje u Rusiji: Bježite, optužit će vas za ratni neuspjeh

Izvršili su pritisak na vođe zajednice da podrže rat, a ja sam to odbio učiniti, rekao je Goldšmit

Goldšmit: Vidimo porast antisemitizma. AP Photo / Gero Breloer

A. O. / The Guardian

30.12.2022

Glavni rabin Moskve u egzilu izjavio je da bi Jevreji trebali napustiti Rusiju dok još mogu, prije nego što postanu žrtveni jarci za probleme koje je uzrokovao Putinov rat u Ukrajini.

- Kada se osvrnemo na rusku historiju, kad god je politički sistem bio u opasnosti, vidjeli ste vladu koja pokušava preusmjeriti bijes i nezadovoljstvo masa prema jevrejskoj  zajednici - rekao je Pinčas Goldšmit (Pinchas Goldschmidt) za Guardian




Porast antisemitizma

- To smo vidjeli u carsko doba i na kraju staljinističkog režima. Vidimo porast antisemitizma dok se Rusija vraća novoj vrsti Sovjetskog Saveza, a korak po korak željezna zavjesa se ponovno spušta. Zato vjerujem da je najbolja opcija za ruske Jevreje da odu - dodao je.

Goldšmit je dao ostavku na svoje mjesto i napustio Rusiju u julu nakon što je odbio podržati rusku invaziju na Ukrajinu.

- Izvršili su pritisak na vođe zajednice da podrže rat, a ja sam to odbio učiniti. Podnio sam ostavku jer nastaviti biti glavni rabin Moskve bio bi problem za zajednicu zbog represivnih mjera protiv disidenata - rekao je.


Izabran sa 70 posto glasova

Ruski Jevreji emigrirali su u desetinama hiljada proteklih 100 godina, prvo u Evropu i Ameriku, a nedavno u Izrael. Prema spisku iz 1926. godine u tadašnjem Sovjetskom Savezu bilo je 2.672.000 Jevreja, od čega 59 posto u Ukrajini. Danas je u Rusiji ostalo samo oko 165.000 Jevreja od ukupno 145 miliona stanovnika.

Goldšmit je rekao da je izvanredno da je Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky), koji nikada nije skrivao svoje jevrejstvo, izabran za predsjednika Ukrajine s više od 70 posto glasova. 

- Ta je činjenica pokopala tvrdnju Vladimira Putina da Ukrajinom upravljaju neonacisti. Pokažite mi još jednu zemlju koja je u rukama nacista, a u kojoj jevrejska zajednica napreduje - poručio je on, piše The Guaridan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.