IZ BIOGRAFIJE

Benedikt XVI. je bio prvi papa koji se odrekao dužnosti nakon 598 godina

Prvo se na dva mjeseca povukao u papinsku ljetnu rezidenciju u "Castel Gandolfu", a kasnije se skrasio u samostanu u Vatikanu

Iznenadio i šokirao vjernike. AP

Z. K.

31.12.2022

U februaru 2013. papa Benedikt najavio je da će se odreći papinske dužnosti jer je zbog poodmakle dobi, narušenog zdravlja i prevelikog tereta više ne može obnašati na odgovarajući način. 

- Niko nije sretan kad ga izaberu. Niko se nikada nije "laktario" do Svete Stolice" - rekao je 28 godina prije nego li je sam bio izabran.

Benedikt XVI. je bio prvi papa koji se odrekao dužnosti nakon 598 godina, čime je iznenadio i šokirao vjernike u svijetu, ali i svoj najbliži krug u Vatikanu. Pontifikat mu je službeno završio 28. februara 2013. nakon sedam godina, deset mjeseci i devet dana. 

Prvo se na dva mjeseca povukao u papinsku ljetnu rezidenciju u "Castel Gandolfu", a kasnije se skrasio u samostanu u Vatikanu.

Oni koji su ga poznavali kažu da je bio opušten, umjeren i skroman, ali nepokolebljivo moralan. Ili kako je to opisao jedan kardinal, "ljubazan, ali tvrdoglav". Drugi je kazao da je Ratzinger imao mnogo vještina, "ali upravljanje nije bilo među njima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.