PRVI PAPA IZ NJEMAČKE

Ko je bio Benedikt XVI: Penzionisan nosio mantiju, služba obilježena skandalom seksualne zloupotrebe maloljetnika

Odluka da se odrekne titule poglavara katoličke crkve potresla je brojne katolike

Penzionisani papa Benedikt XVI. AP

Piše: A. K.

31.12.2022

Prvi papa iz Njemačke nakon skoro 500 godina bio je omiljen kod jednih, a po drugima sporan. Jozef Racinger ili Benedikt XVI bio je prvi papa koji se povukao s te dužnosti. Danas je preminuo u 95 godini.

Bio je veliki teolog među papama. Šta god da je radio, uvijek je uzimao u zaštitu vjekovnu tradiciju i učenje crkve. Teološka dostignuća nisu mogla da spriječe tamnu sjenku koja je pala na njega kad je otkriveno da kao nadbiskup nije kažnjavao svještenike optužene za zlostavljanje djece. Počinioci su mogli da nastave sa zlodjelima, piše DW.

Bio je prvi njemački papa posle skoro pet vijekova. Papa Benedikt XVI je 11. februara 2013. najavio da se dobrovoljno povlači sa položaja pape, a 28. februara je to i učinio. Time je zauzeo jedinstveno mjesto u crkvenoj istoriji.


Pobrao simpatije

- Gospoda kardinali su me izabrali. Mene, skromnog radnika u gospodnjem vinogradu - rekao je 19. aprila 2005. sa balkona Bazilike Svetog Petra i time pobrao simpatije. Izabran je nakon dvodnevnog zasjedanja Papinske konklave. Imao je 78 godina.

Svijet je doživljavao Benedikta XVI kao konzervativnog i agilnog papu koji je povremeno priređivao iznenađenja. On je, naime, znao da poveže duboku religioznost sa intelektom profesora. Nije naprosto nastavio svoju strogu liniju, koju je sledio kao kardinal Racinger.

Ali je vjerovatno i sam patio zbog opšteg kriznog štimunga u crkvi. Njegov prethodnik Jovan Pavle II je ostavio dubok trag svojim pontifikatom (1978-2005), a on je kao papa prelaznog perioda omogućio da poslije njega 2013. izaberu konzervativnog reformatora.

Jozef Racinger je rođen 16. aprila 1927. u bavarskom mjestu Marktl na Inu. Otac mu je bio policajac, cijela porodica je duboko religiozna. Sa 17 godina su ga krajem 1944. mobilisali u Vermaht.

Poslije završetka rata studirao je teologiju kao i njegov tri godine stariji brat Georg, obojica su postali sveštenici. Njihova sestra je ostala neudata.

Krajem pedesetih Racinger je postao profesor teologije i brzo je stekao ugled. U pratnji kelnskog nadbiskupa kardinala Jozefa Fringsa učestvovao je 1963. na Drugom vatikanskom saboru (1962-1965) koji će biti osnova obnove učenja i prakse katoličke crkve.


Pokušali zataškati

Kada je izabran za papu, to je izazvalo oduševljenje i ponos kod njemačkih katolika. Bild, najveći bulevarski list u zemlji je na naslovnici napisao: "Mi smo papa". Ali bilo je i kritike jer je 265. papa po redu prema mišljenju nekih bio prestar i nesposoban za reforme zbog konzervativnih stavova.

Tih osam godina se mogu posmatrati kao prelazni period, ali Benedikt XVI je njemu utisnuo i svoje osobenosti. Benedikt XVI je više puta istakao da smatra kako je katolička crkva jedina prava crkva. To je iritiralo protestante, ekumenski koraci su izostali. Ali je svjesno nejgovao odnose sa pravoslavnom crkvom. Njegovo razumijevanje za Bratstvo svetog Pija X kao i strpljenje koje je pokazivao prema krajnjim tradicionalistima također su izazvali kritiku.

Ostaju u sjećanju i nesporazumi sa drugim religijama, kao što je onaj iz 2006. kada je u govoru u Regensburgu naveo kontroverzan citat o Muhamedu i time izazvao negodovanje. I

Benediktov pontifikat je bio opterećen skandalom masovne seksualne zloupotrebe maloljetnika, a počinioci su bili – katolički sveštenici. U mnogim zemljama – u Irskoj, SAD, Australiji, Belgiji, a od 2010. i u Njemačkoj objelodanjen je veliki broj slučajeva seksualnog nasilja.

Kritičari spočitavaju crkvi da je reagovala samo premještanjem sveštenika, te da nije pokazala odlučnost u raščišćavanju, već je pokušala da zataška ova nedjela. Nije bilo volje za sudski epilog.

Djelovalo je da je Benedikt ulagao napor u suočavanje sa počinjenim nedjelima, za razliku od svih svojih prethodnika. Pričao je sa žrtvama. Sa njima je na putovanjima imao susrete iza zatvorenih vrata. 

Bivši papa je iz svega neslavno pokušao da se izvadi. Odgovorio je na izvještaj historičara opširno, na 82 stranice, uz savjete pravnika. Pa se i tu otkrilo da neki detalji nisu tačni, te je bivši papa "korigovao" svoju izjavu. Historičari su ga optužili da on samo priznaje ono što se više ne može poreći.

Tek je njegov nasljednik, papa Franja, razotkrio prave razmjere seksualne zloupotrebe u crkvi i 2019. organizovao crkveni krizni skup u Vatikanu.


Prebačen helikopterom

Godine 2012. procurili su u javnost dokumenti i interni spisi iz okruženja pape u kojima se navodno otkriva korupcija. Paolo Gabrijele, papin lični sluga od 2006. godine, proslijedio je ukradene informacije. On je uhapšen i osuđen, ali ga je papa ubrzo pomilovao.

Papina odluka da se odrekne titule poglavara katoličke crkve potresla je brojne katolike. Izazvao je čuđenje širom svijeta i to ne samo u crkvenim krugovima. Ali tada mu je bilo 85 godina i vidjelo se da mu dužnosti iziskuju veliki tjelesni napor.

Napokon, odlazak sa mjesta pape je bio plod odgovornosti prema tom položaju, ali i prema sopstvenom dostojanstvu. Ta odluka koju mu je nalagala savjest bila je hrabra i svjedoči o izraženoj samosvijesti. Ali oni katolici koji su pred očima imali sliku pape koji služi do smrti, bili su iritirani.

Posljednjeg radnog dana Benedikt XVI je bijelim helikopterom prebačen u papsku rezidenciju u Kastelu Gandolfu. To je izgledalo kao rastanak zauvijek.

Zvanično je bio penzionisani papa, ali je stalno nosio bijelu mantiju – to je papska boja. Dakle, pored zvaničnog pape Franje i jedan papa penzioner – to je za stručnjake, ali i za medije velika tema. Netflix je 2019. proizveo komediju "Dvojica papa".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.