POSLIJE 22 SATA

Muškarac napao policiju u Njujorku tokom novogodišnje noći: Sumnja se na teroristički napad

Jedan od policajaca ima frakturu lobanje, dok drugi teške posjekotine

Napad i pucnjava nakratko su natjerali ljude u bijeg. TWITTER

Piše: E. A.

2.1.2023

Na proslavi Nove godine u Njujorku (New Yorku) muškarac s mačetom napao je tri policajca, saopćile su vlasti. 

Kako je navedeno udario je dvojicu u glavu, prije nego je jednog ustrijelio u rame.

Trenutno se istražuje da li je muškarac povezan sa radikalnim islamističkim ekstremizmom. Napad se dogodio nešto poslije 22 sata, osam blokova od Tajms Skver (Times Squarea), odmah izvan zone visoke sigurnosti.

Jedan od policajaca ima frakturu lobanje, dok drugi teške posjekotine. Još uvijek nije službeno identifikovan 19-godišnji osumnjičenik, za kojeg se također očekuje da će se oporaviti, ali jedan službenik za provođenje zakona rekao je medijima da se radi o Trevoru Bikfordu (Bickfordu) iz Velsa (Wellsa), Maine.

Istražitelji smatraju da je Bickford otputovao u New York ranije ove sedmice i ispituju da li došao u New York posebno kako bi napao policajce.

Policija Njujorka i savezni dužnosnici još uvijek pokušavaju otkriti motiv, također su pregledane i društvene mreže Bikforda (Bickforda), pronađeno je nekoliko objava koje su uključivale spominjanja islamskih ekstremističkih stavova.

Napad i pucnjava nakratko su natjerali ljude u bijeg, ali incident nije uticao na svečanosti na Tajms Skveru, koje su se nastavile bez prekida.

Gradonačelnik Erik Adams (Eric) rekao je na konferenciji za novinare da je razgovarao s jednim od ranjenih policajaca dok su ga šili u bolnici.

- Bio je dobre volje. Shvatio je da je spasio živote Njujorčana danas - kazao je Adams.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.