AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden uručio medalje ljudima koji su odbranili Kapitol: Prije dvije godine je očuvana naša demokratija

Podsjetimo, pristalice Trampa su prije dvije godine napale policajce, probile barikade i ušle u kompleks Kapitola, u bezuspješnom pokušaju da spriječe potvrdu Bajdenove pobjede na izborima

E. Ć.

6.1.2023

Bajden: Priznanje za 14 osoba, od kojih je nekima dodijeljeno posthumno. AP

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) danas je na drugu godišnjicu od napada na Kapitol uručio medalje onima koji su se borili da odbrane demokratiju od napadača. 

"Predsjedničku građansku medalju" dobilo je 14 osoba, od kojih je nekima priznanje dodijeljeno posthumno. 

- Sve je to bilo podstaknuto lažima o predsjedničkim izborima 2020. godine, ali je na današnji dan prije dvije godine naša demokratija očuvana zato što narod nije ustuknuo - poručio je Bajden.


Među dobitnicima priznanja su i bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Arizone Rasti Bauers i državna sekretarica Mičigena Džoselin Benson, koji su odoljeli pritiscima da ponište izbore u svojim državama, te pripadnik policije Kapitola Judžin Gudmen koji je spriječio da protestanti upadnu u salu Senata dok su se senatori evakuisali.

Među nagrađenima su i majka i kćerka kojima su prijetili jer su radile svoj posao kao članice izborne komisije u okrugu Fulton, u Džordžiji.


Nagrađeni su i drugi pripadnici policije Kapitola i Vašingtona i predstavnici u Kongresu. Jedna nagrada dodieljena je posthumno Brajanu Sikniku, policajcu Kapitola, koji je izgubio život štiteći predstavnike u Kongresu.

Siknik je preminuo 7. januara, a njegovo tijelo je ležalo u Kapitolu gdje su mu počast odali najveći državnici Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjetimo, pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) su prije dvije godine napale policajce, probile barikade i ušle u kompleks Kapitola, u bezuspješnom pokušaju da spriječe potvrdu Bajdenove pobjede na izborima za predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.