OBJAVILI GA

Uhapšeni novinari zbog video-snimka na kojem predsjednik Južnog Sudana urinira po sebi

Vlasti bi bezuvjetno trebalo da puste ovih šest službenika SSBC-a i osiguraju da oni mogu raditi bez daljeg zastrašivanja ili prijetnji hapšenjem

Lokva ispod nogu Salve Kira. Screenshot

Piše: E. Ma.

7.1.2023

Vlasti Južnog Sudana uhapsile su šest novinara zbog snimaka koji su postali viralni, a na kojima se vidi da predsjednik Salva Kir zemlje očito urinira po sebi, saopćio je Komitet za zaštitu slobode medija.

Na snimku, snimljenom tokom zvaničnog događaja, vidi se južnosudanski lider Salva Kir kako stoji uz nacionalnu himnu, u početku nesvjestan dok mu se mrlja širi na pantalonama. Nakon što mu se pod nogama stvorila lokva, to su primijetili neki iz njegove pratnje, a ekipa koja je uživo prenosila događaj naglo je kameru usmjerila sa ceremonije.

Komitet za zaštitu novinara saopćio da je šest novinara državne radiodifuzne korporacije Južnog Sudana pritvorila Nacionalna služba sigurnosti zemlje pod sumnjom da su neovlašteno pustili snimak.

CPJ, pozivajući se na medijske izvještaje i osobe koje su govorile pod uvjetom anonimnosti, imenovao je zatočenike kao direktora kontrolne sobe Jovala Tombea, snimatelja i tehničara Viktora Ladoa, snimatelje Josepha Olivera i Jacoba Benjamina, snimatelja i tehničara Mustafu Osmana i kontrolnu sobu tehničar Cherbek Ruben.

- Vlasti bi bezuvjetno trebalo da puste ovih šest službenika SSBC-a i osiguraju da oni mogu raditi bez daljeg zastrašivanja ili prijetnji hapšenjem - rekao je Muthoki Mumo, predstavnik CPJ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.